Ortopantomograful Digital 2D/3D tip Orthophos SL reprezintă o reală inovație în domeniul stomatologiei și ajută, atât medicul stomatolog, cât și pacientul, să identifice și alte probleme care pot exista la nivelul cavitații bucale. Iată câteva exemple: dinți supranumerari sau dinți care nu au erupt încă; fracturi sau fisuri osoase; chisturi sau abcese; afecțiuni ale sinusurilor; afecțiuni ale articulațiilor etc.
Radiografiile, tomografiile sau CBCT-urile dentare oferă informații complementare esențiale pentru ca un medic stomatolog să poată stabili un diagnostic corect și complet.
În clinica Total Dent se pot efectua mai multe tipuri de radiografii dentare: radiografii retro-alveolare sau intra-orale, radiografii panoramice sau extra-orale, tomografii dentare sau CBCT-uri dentare etc. Datorită progresului tehnologic, claritatea și precizia radiografiilor este astăzi excelentă, iar dozajul de raze X la care un pacient este expus a scăzut enorm.
Radiografiile realizate în clinica Total Dent se trimit pacienților în format electronic, prin e-mail.
În vederea realizării acestor investigații complementare, clinica Total Dent folosește Ortopantomograful Digital 2D/3D tip Orthophos SL complet digitalizat, care permite o procesare rapidă a informațiilor. Aparatul se remarcă printr-o calitate excepțională a imaginii și un contrast excelent pentru orice tip de țesut.
Experiența clinică a medicilor care lucrează în cadrul Total Dent este completată de un program pentru diagnostice clare, Sidexis 4. Acesta urmărește eficient un flux de lucru și poate oferi soluții în timp real pentru: implantologie, endodonție, apnee de somn și tratamente ale afecțiunilor ATM.
Principalele caracteristici ale soft-ului Sidexis 4:
- filtrează și procesează imaginile și oferă instrumente de măsurare și notare;
- integrează fluxul de lucru pentru imagini de la aparatele Dentsply Sirona (aparate de radiologie, centre de tratament, camere intra-orale, CEREC, SICAT Air și SICAT Function) și aparate terțe;
- Oferă șabloane pentru imagistica intra-orală și permite importul / transferul rapid și intuitiv al informației;
- Este prevăzut cu o interfață pentru integrarea de aplicații software suplimentare.
Cele mai importante tipuri de radiografii dentare realizate cu Orthophos SL 3D:
- Tomografia computerizată CBCT
CBCT-ul (Cone Beam Computer Tomography) este o radiografie tridimensională care surprinde dinții, maxilarele, sinusurile și articulațiile din regiunea maxilo-faciala. Această tehnologie a apărut la începutul anilor 2000 și a însemnat un salt imens în imagistica medicală, îmbunătățind atât diagnosticarea cât și planificarea tratamentelor stomatologice (chirurgicale, endodontice, protetice, ortodontice și în implantologie).
Medicul stomatolog poate realiza măsurători foarte precise asupra osului sau asupra diferitelor zone de interes, asupra crestei alveolare, poate vizualiza forma și direcția nervilor, secțiuni în orice direcție sau axă, sinusurile, articulațiile temporo-mandibulare etc.
Utilizarea tomografiei computerizate cu fascicul conic, alegerea unei zone exacte de interes, precum și timpul scurt de iradiere al pacientului fac ca doza de radiații să fie de 10 – 20 ori mai mică decât în cazul tomografiilor volumetrice clasice (cu fascicul în evantai).
- Radiografia ocluzală
Radiografia ocluzală este o radiografie de dimensiuni mai mari și prezintă întreaga arcadă superioară sau inferioară.
Radiografiile ocluzale ajută la identificarea dinților supranumerari și a dinților incluși care nu au erupt încă. De asemenea, poate fi descoperită existența unor fracturi la nivelul oaselor maxilare, a unor fisuri palatine sau existența unor chisturi sau abcese. Este evidențiata chiar și prezența unor corpuri străine în interiorul oaselor maxilare.
- Radiografia panoramică
Radiografia panoramică este radiografia pe care se văd toți dinții superiori și inferiori, oasele maxilare, mandibula, precum și articulațiile de prindere a mandibulei.
Radiografiile panoramice folosesc și la descoperirea fracturilor sau a unor formațiuni patologice prezente în interiorul oaselor maxilare, oferind medicului stomatolog o imagine de ansamblu al cazului.
- Radiografia de sinus
Radiografia de sinus este o incidență specifică pe care se poate observa poziția și forma sinusurilor maxilare.
Sinusurile maxilare sunt două cavități pline cu aer situate în interiorul maxilarului superior, la nivelul obrajilor, imediat deasupra molarilor și premolarilor.
Pe radiografiile de sinus se pot identifica afecțiuni patologice la nivelul sinusurilor maxilare (sinuzită, tumori etc) sau se poate determina posibilitatea inserării de implanturi dentare la acest nivel.
Utilitatea unei radiografii pentru medicul stomatolog:
În procesul de stabilire a diagnosticului sau a elaborării planului de tratament sunt absolut necesare radiografiile dentare, deoarece acestea ilustrează detalii care nu pot fi observate cu ochiul liber.
Radiografia / tomografia dentară poate evidenția: calitatea sau dimensiunile osului alveolar, prezența unor infecții osoase sau posibile resorbții; statusul dentar: plombe, lucrări dentare, implanturi existente; posibile afecțiuni patologice (fracturi, tumori, corpi străini, decalcificări, tulburări de erupție etc.)
Printr-o investigație radiologică extinsă și de calitate se observă forma și poziția unor formațiuni anatomice importante (sinusul maxilar, nervii cranieni, canalul mandibular, articulația temporo-mandibulară) precum și starea și poziția dinților naturali existenți în cavitatea bucală.