Ai observat că îți sângerează gingiile atunci când te speli pe dinți? Sau că acestea s-au retras prea mult, lăsând rădăcina dintelui expusă? Dacă la acestea se mai adaugă și respirația urât mirositoare și alte simptome despre care vom vorbi în cele ce urmează, este posibil să te confrunți cu o boală parodontală.
Ce este parodontologia?
Parodontologia este o ramură a medicinei dentare care se ocupă de studiul întregului sistem care menține dinții în oasele maxilare, numit și parodonțiu. Medicii studiază anatomia, fiziologia parodonțiului marginal, bolile care îl afectează și metodele de tratament.
Ce este parodontoza?
Parodontoza sau boala parodontală este o boală de natură microbiană ce afectează structurile de suport ale dinților (gingii, ligamente dentare, etc). Ea apare din cauza acumulării de placă bacteriană care, în timp și în lipsa unei igiene orale adecvate se întărește, formând tartrul. Bacteriile își încep astfel acțiunea distructivă asupra gingiilor și a osului.
Boala parodontală este o afecțiune cronică extrem de serioasă. Odată instalată, boala evoluează progresiv și ireversibil, ducând la retrageri gingivale, expunerea rădăcinilor, eroziuni ale osului de susținere, mobilizarea dinților și în final, la pierderea lor, în majoritatea cazurilor. Deși afecțiunea nu poate fi complet vindecată, tratamentele moderne pot încetini sau chiar stopa evoluția acesteia.
Boala parodontală poate evolua în 3 stadii:
– gingivita;
– parodontita;
– parodontita avansată.
Cum se desfășoară cele 3 stadii?
Depozitele de tartru încep să afecteze gingiile, conducând la afecțiunea ce poartă numele de gingivită. Aceasta se remarcă prin gingii roșii, inflamate, care sângerează atunci când te speli pe dinți.
Ignorată și lăsată netratată, gingivita progresează în parodontită, o formă mai gravă în care se formează pungile parodontale ce separă dinții de gingii și de os.
În fazele avansate ale bolii parodontale, dinții încep să se miște și să cadă de pe arcadele dentare. Boala parodontală trebuie luată în serios deoarece atunci când se agravează, duce la pierderea dinților, motiv pentru care prevenția devine extrem de importantă.
Cum se tratează parodontoza?
În clinica Total Dent, specialiștii parodontologi țin pasul cu cele mai noi cercetări și tehnologii pentru a putea oferi pacienților tratamente la cele mai înalte standarde, cu rezultate precise.
Pentru a gestiona problemele din sfera parodontologiei, am ales să folosim tehnologia laser, deoarece acest tratament este minim-invaziv, asigură un timp de vindecare mai rapid comparativ cu tratamentele tradiționale și pacientul resimte un confort fizic și psihic mult mai ridicat.
Dispunem de 2 lasere extrem de performante, care ne ajută să tratăm cu eficiență bolile parodontale: laserul Waterlase iPlus 2.0 de la Biolase și laserul diodă EPIC™ X.
Waterlase iPlus 2.0 are rezultate foarte bune în sfera parodontologiei: ajută atât la la profilarea afecțiunilor parodontale, cât și la dezinfecția și tratarea pungilor parodontale prin metode puțin invazive, nedureroase. Acest laser este extrem de util pentru incizia țesuturilor moi.
Laserul diodă EPIC™ X ajută la tratarea și dezinfectarea pungilor parodontale, precum și la biostimularea zonelor în cazul de parodontopatii sau adiții osoase.
Etapele tratamentelor parodontologice realizate cu laserul stomatologic
● Măsurarea pungilor parodontale și determinarea dinților care necesită tratament parodontal;
● Dezinfecția cavității bucale;
● Detartraj supra și subgingival, cu sau fără antibiotic, în funcție de prescripția medicului specialist.
In cadrul acestei etape, tratamentul parodontal cu laserul cuprinde manopere precum:
– decontaminarea parodontală, utilizând laserul diodă pentru inactivarea bacteriilor specifice responsabile de apariția bolii;
– chiuretajul parodontal cu ajutorul laserului Waterlase iPlus 2.0 (îndepărtarea țesutului necrozat și infectat de la nivelul pungilor parodontale, precum și a tartrului subgingival);
– terapia de biostimulare.
Beneficiile tratamentului laser în parodontologie
Așa cum am menționat, boala parodontală are la bază o infecție bacteriană, iar laserul are un rol bactericid extrem de util.
Tehnologia modernă ne permite să experimentăm cu mai multe lungimi de undă laser care au o capacitate puternică de dezinfectare și eliminare a țesuturilor afectate. Acest fapt ne ajută să evităm etapa chirurgicală, clasică, în tratamentul parodontopatiilor cronice și să tratăm mult mai ușor cazurile acute de gingivită. Tratează din timp boala parodontală.
Mai mult decât atât, biostimularea regenerării tisulare efectuată cu ajutorul laserului diodă EPIC™ X ne ajută să evităm administrarea medicamentelor și confruntarea pacientului cu posibile efecte adverse. În doar câteva ședințe de biostimulare laser, pacienții pot simți îmbunătățiri considerabile: mobilitatea dentară scade, gingiile redevin sănătoase, iar sângerările gingivale dispar. Țesutul parodontal începe să se vindece în urma ședințelor de regenerare tisulară.
Avantajul folosirii laserului în tratamentul bolii parodontale:
● Minim invaziv;
● Confort sporit pentru pacient și pentru medic;
● Eficient și precis;
● Intervenții rapide;
● Nu afectează integritatea țesuturilor sănătoase;
● Decontaminează și biostimulează zona asupra căreia acționează;
● Scurtează numărul de vizite ale pacientului la cabinet;
● Efect hemostatic;
● Acces superior în zonele anatomice dificile;
● Tratament confortabil pentru pacienți, datorită evitării chirurgiei parodontale, invazive în cazul pungilor de peste 6 mm adâncime;
● Lipsa administrării antibioticelor și implicit a efectelor secundare și a rezistenței bacteriilor la aceste antibiotice.
Alte opțiuni de tratament pentru boala parodontală
Pe lângă tratamentul laser, boala parodontală mai poate fi abordată prin:
● tratament chirurgical;
● tratament cu antibiotic;
● detartraj profesional.
Tratamentul chirurgical
Medicul stomatolog poate recurge la următoarele metode chirurgicale pentru a trata boala parodontală în stadiu avansat:
– operația cu lambou: medicul efectuează incizii mici în gingie, astfel încât să ridice o porțiune din aceasta, iar rădăcina dintelui să fie mai expusă pentru a putea fi mai bine curățată;
– grefa de țesut moale: medicul prelevează țesut dintr-o altă sursă și îl atașează în locul afectat, în cazul în care gingia se retrage semnificativ;
– grefa de os: medicul prelevează grefe de os și le folosește pentru a fixa dintele în locație, prevenind astfel destabilizarea și pierderea dintelui.
Tratamentul cu antibiotic
Pentru a lupta pe mai multe căi cu infecția bacteriană, medicul stomatolog poate prescrie o schemă de tratament cu antibiotic.
Detartrajul profesional
Prin detartraj profesional, medicul stomatolog îndepărtează depunerile de tartru și placă bacteriană, după care lustruiește suprafața dinților, astfel încât să prevină depunerea repetată a plăcii bacteriene.
Ședințele periodice de control și prevenire a evoluției bolii vizează reducerea și eliminarea proliferării bacteriene, acesta fiind factorul determinant în declanșarea bolii parodontale.
Cum îți dai seama dacă suferi de o boală parodontală?
Dacă observi oricare dintre semnele de mai jos, pune pe listă o vizită la medicul stomatolog pentru o consultație de specialitate.
Oricare dintre următoarele semne pot indica o formă de parodontoză:
– respirația urât mirositoare (halena), care nu este eliminată prin periaj sau clătire cu apă de gură;
– sângerarea gingiilor la periajul dinților sau chiar în mod spontan;
– modificarea culorii gingiilor – de la roz pal la roșu aprins;
– umflarea gingiilor sau a papilelor dintre dinți;
– sensibilitatea dentară;
– mobilitatea dentară;
– retracții gingivale ce lasă rădăcinile dinților expuse (apare mai des după vârsta de 35 ani). Cu cât retragerea gingiilor este mai accentuată, cu atât este boala mai avansată. Cauzele retracției gingivale sunt multiple, dar cele mai importante sunt: acumularea tartrului și plăcii bacteriene pe suprafața dinților, factorul genetic, aplicarea unor forțe inegale în timpul masticației în anumite zone, înghesuirea sau migrarea dinților, tratamente stomatologice realizate incorect, periaj intens cu apăsare pronunțată pe dinți și gingii, obiceiuri care deranjează gingia (piercing-uri, creioane, alte obiecte dure introduse în cavitatea bucală etc), folosirea traumatizantă a scobitorilor, bruxismul etc;
– migrarea dinților frontali.
Pe lângă acumularea plăcii bacteriene și igiena orală necorespunzătoare, alți factori care favorizează apariția bolii parodontale pot fi: igiena precară, bacteriile conținute de placa și tartrul dentar, fumatul, lipsa de vitamine, ereditatea, vârsta înaintată, bruxismul, stresul psihoemoțional, bolile sistemice (diabetul, anemia, leucemia, poliartrita reumatoidă), anumite tratamente medicamentoase (pentru epilepsie, afecțiuni cardiovasculare, tratament imunosupresor), anumite stări fiziologice (pubertate, menstruație, sarcină, menopauză).
Periajul dinților de 2 ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură, alimentația adecvată și controlul periodic la stomatolog sunt măsuri eficiente de prevenire a bolii parodontale. Dacă totuși ai primit acest diagnostic, te așteptăm la Total Dent să alegem împreună cele mai bune soluții pentru a stopa evoluția bolii.