Ce loc ocupă sănătatea dentară în agenda vieții tale de zi cu zi? Trăim mereu pe fugă, într-o stare agitată, încercând să jonglăm cu responsabilitățile zilnice, iar uneori, fără să facem un scop din asta, trecem sănătatea dentară pe ultimele locuri în prioritățile noastre.
„Aștept până chiar e cu adevărat nevoie să ajung la medicul dentist” este un motto după care se ghidează unii oameni. În loc să prevină afecțiunile dentare, prin consultații regulate, ajung pe scaunul din cabinetul stomatologic atunci când au nevoie direct de tratamente.
Să aștepți până când este prea târziu nu este niciodată un plan bun, mai ales atunci când vine vorba de sănătatea dentară. Pentru că poți ajunge față în față cu o urgență stomatologică.
Ce este urgența stomatologică?
Urgența stomatologică definește orice situație medicală care implică leziuni ale dinților și structurilor de susținere ale acestora: gingii, limbă, buze, obraji.
Durerea, sângerarea și fracturile sunt considerate urgențe stomatologice, deși lista poate fi mult mai lungă de atât.
Care sunt urgențele stomatologice
Cele mai frecvent întâlnite urgențe stomatologice sunt următoarele:
- Durerea acută de dinți și maxilare
- Durere la mestecare sau la cald/rece
- Umflarea dinților, feței, gingiilor sau a altor zone ale cavității orale
- Fractura dentară
- Sângerări abundente în cavitatea orală
- Un dinte care-și schimbă culoarea în urma unui traumatism
- Inflamațiile gingivale
- Mobilitate anormală a unui dinte, care este dureros la atingere
- Pulpita acută
- Parodontita acută
- Abcesul dentar
- Alveolita
- Traumatismele dento-alveolare (luxații, avulsii)
- Periocoronarita
- Celulitele
- Luxația articulației temporo-mandibulare
- Gingvostomatita ulceronecrotică
Câteva cuvinte despre fiecare urgență stomatologică în parte
1. Durerea acută de dinți și maxilare. Este cel mai evident simptom care îți arată că e cazul să mergi la dentist, mai ales dacă este puternică și nu se ameliorează. Posibile cauze: inflamația nervului dintelui, infecție la vârful rădăcinii dentare, infecție a gingiilor, etc.
2. Durere la mestecare sau la cald/rece. Încearcă să eviți să mănânci pe partea cu dintele dureros până ajungi la dentist. Nervul dintelui mai poate fi salvat în această etapă.
3. Umflarea dinților, feței, gingiilor sau a altor zone ale cavității orale. Este posibil ca umflarea să apară ca un rezultat al unei intervenții chirurgicale pe os sau a unei extracții, acesta este un fapt normal. Umflătura (edemul) se poate retrage de la sine după 48 de ore, cu atât mai mult dacă se aplică niște compresii reci, dar nu cu gheață. Dacă edemul nu dispare după 2-3 zile și mai apar alte simptome, precum febra sau diferite scurgeri de lichid, atunci este cazul să te prezinți la medicul stomatolog.
4. Fractura dentară. Dacă ți-ai fracturat un dinte, păstrează bucățica ruptă pentru a o duce medicului dentist și clătește-ți gura cu apă călduță. Fracturile dentare pot apărea în urma mușcării dintr-un aliment dur, a unei lovituri, căzături sau a bruxismului (scrâșnitul dinților).
5. Sângerări abundente în cavitatea orală. Sângerările pot avea mai multe cauze. De pildă, acestea pot apărea în urma extracției unui dinte, fapt care nu poate fi evitat. În această situație, poți folosi o compresie sterilă, îmbibată într-o substanță ce are rol de coagulare. Dacă sângerarea nu se oprește în 2-3 ore, ia legătura cu medicul dentist.
6. Un dinte care-și schimbă culoarea în urma unui traumatism. Această consecință apare atunci când dintele nu mai are nervul viu.
7. Inflamațiile gingivale. Dacă gingiile sunt roșii și umflate, înseamnă că există o inflamație care trebuie investigată de către medicul specialist. Placa bacteriană, ulcerațiile bucale, eroziunea gingivală sunt doar câteva dintre cauzele inflamației gingivale.
8. Mobilitate anormală a unui dinte, care este dureros la atingere. Când dinții devin mobili sau își modifică poziția pe arcadă, e cazul să consulți urgent un medic dentist. Traumatismele locale pot cauza modificări ale poziției dinților.
9. Pulpita acută. Reprezintă inflamația pulpei dintelui. Durerea poate iradia și către dinții vecini. Durerea pulsatilă persistă la cald. Tratamentul este stabilit de către medicul dentist, în funcție de gradul de avansare al infecției.
10. Parodontita acută. Aceasta definește inflamația tuturor structurilor care asigură susținerea dinților în alveole. Printre simptome se numără: durerea acută la atingere și la cald, febra, inflamarea gingiei la nivelul dintelui afectat.
11. Abcesul dentar. Acesta reprezintă o inflamație dureroasă, cu țesuturi roșii și congestionate, localizată între gingie și dinte sau în jurul rădăcinii dintelui. Abcesul poate fi de 2 tipuri: parodontal (împrejurul dintelui) sau periapical (la vârful dintelui). Medicul stomatolog curăță zona afectată și prescrie un tratament cu antibiotic.
12. Alveolita. Este inflamația pereților alveolari și a țesutului parodontal rămas care fixează dintele în alveolă. Aceasta poate apărea ca o complicație în urma unei extracții dentare.
13. Traumatismele dento-alveolare (luxații, avulsii). Acestea trebuie abordate cu multă seriozitate, deoarece pot implica modificări ireversibile asupra dinților. Luxația definește deplasarea anormală a dintelui în alveola sa. Avulsia face referire la îndepărtarea unui dinte din alveola sa.
14. Periocoronarita. Este consecința rămânerii capișonului gingival la nivelul molarului de minte, atunci când acesta se inflamează și se infectează.
15. Celulitele. Reprezintă o inflamație dureroasă, cu țesut roșu congestionat, care apare în jurul rădăcinii dintelui sau în spațiul dintre gingie și dinte. Inflamația se manifestă în primele ore ale infecției.
16. Luxația articulației temporo-mandibulare. Face referire la deplasarea în față sau laterală a maxilarului inferior (mandibula) la nivelul articulării sale cu osul temporal. Se mai numește și desprindere de maxilar. Se manifestă printr-un zgomot puternic în zona inferioară a feței, urmat de durere și imposibilitatea de închide sau deschide complet gura. Medicul stomatolog reașează maxilarul inferior în poziția corectă.
17. Gingvostomatita ulceronecrotică. Se caracterizează printr-o inflamație acută și o necroză a marginii gingivale libere. Această afecțiune este produsă de bacteriile din cavitatea bucală. Ca factori favorizanți, putem enumera: igiena orală incorectă, placa bacteriană, tartrul, fumatul excesiv, deficitul de vitamine, anemiile, leucemia sau pericoronarita. Pacientul are dureri intense atunci când își atinge gingia, în timp ce mestecă sau ia contact cu alimente fierbinți. Durerile sunt precedate de gust alterat, metalic, respirație urât mirositoare, limitarea deschiderii gurii.
Ce să faci când ai o urgență stomatologică
Cea mai sigură soluție este să apelezi direct la serviciile unui cabinet stomatologic și să ceri îndrumarea medicului dentist.
Păstrarea calmului este poate cel mai înțelept lucru pe care îl poți face atunci când te confrunți cu o urgență stomatologică la tine acasă. E nevoie să înțelegi schimbările care se produc la nivelul cavității orale și să identifici posibilele cauze.
În cazul durerii de dinți, pot apărea febra și durerea de cap. Este indicat să cureți resturile alimentare dintre dinți cu ajutorul aței dentare și să-ți clătești gura cu apă. Apoi, sună imediat medicul dentist.
Ce să nu faci în cazul unei urgențe stomatologice
Respectă următoarele sfaturi pentru a nu agrava situația delicată în care te regăsești:
– nu lua antibiotic sau alte medicamente fără știrea medicului dentist și mai ales fără o prescripție din partea acestuia;
– nu pune direct medicamente sau diverse compresii pe zona dureroasă; poți face mai mult rău decât bine sau se poate ajunge la infectarea zonei respective;
– nu-ți clăti gura cu băuturi spirtoase, alcool sau alte remedii naturiste; pot apărea complicații precum infecții, arsuri, ulcerații;
– nu încerca să-ți scoți dintele pe cont propriu;
– nu folosi spray anestezic în scopul de a ameliora durerea, efectele pe termen lung pot fi mai serioase decât crezi (poți înghiți substanța, pot apărea arsuri).
Cum previi urgențele stomatologice
E mult mai ușor să previi decât să tratezi și poți face asta respectând câteva măsuri simple:
– mergi regulat la controale, în special dacă ai implanturi dentare sau lucrări protetice dentare efectuate;
– vizitele periodice la medicul stomatolog trebuie luate în serios mai ales atunci când se dorește conceperea unui copil;
– adoptă o alimentație prietenoasă cu dantura;
– respectă regulile pentru o igienă dentară completă: periază-ți dinții dimineața și seara, folosește ața dentară, apa de gură, mergi la detartraj periodic.
Tratamentul pentru o urgență stomatologică constă în pansament calmant și drenaj endodontic.
Te așteptăm la Total Dent in Sibiu pentru orice urgenţe stomatologice.