Chiar dacă ai mai făcut până acum sau nu o radiografie dentară digitală, este important să știi la ce să te aștepți atunci când medicul stomatolog îți recomandă această investigație imagistică.
Ce este radiologia digitală?
Radiologia dentară digitală este o metodă de investigație imagistică folosită în clinicile și cabinetele stomatologice. Este o procedură sigură și mult mai des folosită decât radiologia convențională, datorită unor avantaje incontestabile.
Radiografia digitală completează acum examinarea clinică, oferind informații relevante, exacte și foarte amănunțite, absolut necesare pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului optim, în toate domeniile stomatologiei.
Multe afecțiuni ale dintelui și țesuturilor înconjurătoare pot fi văzute doar pe radiografie: cariile interdentare, infecțiile de la nivelul rădăcinilor (granuloame, chisturi), fracturile dentare, resorbția oaselor maxilare datorată afectării parodontale.
Avantajele radiologiei digitale
Radiologia digitală oferă o calitate mai bună a imaginii, fapt care ajută la stabilirea unui diagnostic corect. Razele X sunt recalculate în pixeli digitali cu ajutorul unui detector cu rezoluție înaltă. Prin intermediul computerului, imaginea radiologică este prelucrată și printată la o calitate superioară.
Datorită progresului tehnologic, claritatea și precizia radiografiilor este astăzi excelentă, iar dozajul de raze X la care un pacient este expus a scăzut enorm (reducerea cu până la 80%-85% a dozelor de radiații, comparativ cu sistemul clasic de radiografie).
Rezultatul investigației este gata într-un timp foarte scurt și poate fi înregistrat pe un CD sau DVD, apoi transmis prin e-mail pacientului.
Radiologia digitală permite și posibilitatea de arhivare a rezultatelor, fapt care ajută medicii dentiști să creeze un istoric medical pentru fiecare pacient. Este eliminată nevoia ca pacientul să aducă la control toate radiografiile făcute anterior.
Ce este radiografia dentară?
O radiografie dentară este procedura prin care se imortalizează imaginea din interiorul dinților tăi, cu scopul de a depista eventuale afecțiuni dentare. Radiațiile X penetrează țesuturile și îi permite medicului dentist să obțină informații prețioase în vederea stabilirii unui diagnostic corect și complet. Punând diagnosticul corect, medicul stomatolog va putea să creeze și planul de tratament potrivit.
Radiografia dentară permite captarea de imagini alb-negru, unde albul reprezintă tot ceea ce este radio-opac (razele X nu pot pătrunde acolo), iar negrul tot ceea ce este radio-transparent (razele X pot pătrunde pe acolo). Aceste imagini îl ajută pe medicul dentist să vadă exact unde sunt carii, infecții, chisturi, pungi parodontale sau fracturi, acestea apărând ca zone închise la culoare acolo unde nu ar trebui să fie. Zonele foarte albe, mai albe decât dinții naturali, sunt reprezentate de implanturi, plombe sau lucrări protetice.
Când este necesară o radiografie dentară?
Fiind un instrument indispensabil pentru medicul stomatolog, acesta îți poate recomanda să faci o radiografie dentară în mai multe situații:
– dacă ești pacient nou, pentru a verifica starea de sănătate a dinților tăi;
– înaintea unei intervenții chirurgicale;
– înaintea tratamentelor ortodontice;
– pentru controale de rutină, dacă ai implanturi dentare;
– pentru a stabili un diagnostic sigur;
– pentru a depista cariile interdentare;
– pentru a depista infecțiile periapicale;
– în cazul fracturilor dentare, mai ales a celor de la nivelul rădăcinii dentare, care nu este vizibilă în mod obișnuit;
– în cazul bolilor parodontale grave, atunci când se reabsoarbe osul maxilar;
– pentru copii, astfel încât să monitorizeze cum cresc dinții definitivi;
– pentru evaluarea vindecării în urma anumitor intervenții;
– după tratamente mai complexe, pentru a verifica reușita acestora;
– atunci când e nevoie să pregătească un plan de reabilitare orală completă.
Tipuri de radiografii dentare
În clinica Total Dent din Sibiu realizăm mai multe tipuri de radiografii dentare: radiografii retro-alveolare sau intra-orale, radiografii panoramice sau extra-orale, tomografii dentare sau CBCT-uri dentare, etc.
În acest sens, folosim 2 aparate de ultimă generație care ne permit să efectuăm radiografii dentare de cea mai înaltă calitate: Heliodent Plus și Ortopantomograful Digital 2D/3D tip Orthophos SL, aparținând producătorului Dentsply Sirona, unul dintre liderii mondiali în domeniul tehnologiei dentare.


Ortopantomograful Digital 2D/3D tip Orthophos SL este cel mai nou aparat lansat de compania Sirona pentru imagistica dentară. Acesta înglobează o tehnologie revoluționară care conduce la obținerea unor performanțe de neegalat: calitate superioară a imaginii de rezoluție înaltă; expunere minimă la radiații; modern, eficient, digital.
Ortopantomograful Digital ajută, atât medicul stomatolog, cât și pacientul, să identifice și alte probleme care pot exista la nivelul cavității bucale. Iată câteva exemple:
– dinți supranumerari sau dinți care nu au erupt încă;
– fracturi sau fisuri osoase;
– chisturi sau abcese;
– afecțiuni ale sinusurilor;
– afecțiuni ale articulațiilor etc.
Cele mai importante tipuri de radiografii dentare realizate cu Orthophos SL 3D:
● Tomografia computerizată CBCT;
● Radiografia ocluzală;
● Radiografia panoramică (ortopantomogramă);
● Radiografia de sinus.
Aparatul de radiologie intra – orală Heliodent Plus Dentsply Sirona emite foarte puține radiații și oferă informații relevante și de o calitate superioară, în legătură cu prezența cariilor, dimensiunile și calitatea țesutului osos în care sunt fixați dinții, prezența unor infecții, corectitudinea și rezultatele tratamentelor realizate anterior sau rapoarte cu structurile anatomice importante (sinusuri, maxilare, canal mandibular etc).
Radiografii realizate cu ajutorul aparatului Heliodent Plus Dentsply Sirona:
● Radiografia retro-alveolară;
● Radiografia Bite-wing.
În cele ce urmează, îți vom prezenta tipurile de radiografii dentare digitale de care poți avea parte în clinica Total Dent.
Tomografia computerizată CBCT
Computerul Tomograf cu Fascicul Conic, prescurtat CBCT (Cone Beam Computer Tomography), este o radiografie tridimensională care surprinde dinții, maxilarele, sinusurile și articulațiile din regiunea maxilo-facială.
Cu ajutorul unui fascicul conic de raze X, scanerul CBCT efectuează o singură rotație sau semirotație în jurul capului pacientului, în urma căruia sunt obținute între 150 – 600 de imagini secvențiale, plane. Apoi, imaginile sunt reconstruite cu ajutorul unui software de imagistică, pentru a se obține modelul virtual 3D al pacientului. Toată procedura durează foarte puțin, iar gradul de expunere la radiații al pacientului este foarte mic. Practic, doza de radiații este de 10-20 de ori mai mică decât în cazul tomografiilor volumetrice clasice (cu fascicul în evantai).
Această tehnologie a apărut la începutul anilor 2000 și a însemnat un salt imens în imagistica medicală, îmbunătățind atât diagnosticarea, cât și planificarea tratamentelor stomatologice (chirurgicale, endodontice, protetice, ortodontice și în implantologie).
Medicul stomatolog poate realiza măsurători foarte precise asupra osului sau asupra diferitelor zone de interes, asupra crestei alveolare, poate vizualiza forma și direcția nervilor, secțiuni în orice direcție sau axă, sinusurile, articulațiile temporo-mandibulare etc.
Radiografia ocluzală
Radiografia ocluzală este o radiografie de dimensiuni mai mari și prezintă întreaga arcadă superioară sau inferioară. Această procedură ajută la identificarea dinților incluși care nu au erupt încă, a dinților supranumerari, dar și a fracturilor de la nivelul oaselor maxilare, a fisurilor palatine, a chisturilor sau abceselor. Totodată, radiografia ocluzală poate evidenția prezența unor corpuri străine în interiorul oaselor maxilare.
Radiografia panoramică (ortopantomogramă)
Radiografia panoramică permite vizualizarea tuturor dinților superiori și inferiori, a oaselor maxilare, a mandibulei, precum și a articulațiilor de prindere a mandibulei. Această investigație oferă o imagine amplă în privința statusului oral al pacientului.
Radiografia panoramică este recomandată pentru a evalua calitatea și cantitatea osoasă, pentru a se vedea dinții incluși în osul alveolar care urmează să erupă, pentru vizualizarea molarului de minte sau a sinusurilor maxilare.
Radiografiile panoramice pot ajuta și la descoperirea fracturilor sau a unor formațiuni patologice prezente în interiorul oaselor maxilare, oferind medicului stomatolog o imagine de ansamblu al cazului.
Radiografia panoramică este folosită atunci când se face o evaluare completă a cavității bucale, în vederea stabilirii unui plan de tratament, în cazul extracțiilor, înainte de montarea unui aparat dentar sau la pacienții cu tratamente parodontale.
Radiografia de sinus
Radiografia de sinus este o incidență specifică pe care se poate observa poziția și forma sinusurilor maxilare.
Sinusurile maxilare sunt două cavități pline cu aer situate în interiorul maxilarului superior, la nivelul obrajilor, imediat deasupra molarilor și premolarilor.
Pe radiografiile de sinus se pot identifica afecțiuni patologice la nivelul sinusurilor maxilare (sinuzită, tumori etc) sau se poate determina posibilitatea inserării de implanturi dentare la acest nivel.
Radiografia retro-alveolară
Este cea mai mică radiografie 2d, fiind efectuată pe 2-3 dinți. Această radiografie ajută medicul stomatolog să observe evoluția cariilor în interiorul dinților și poziționarea canalelor dentare.
Radiografia retroalveolară se folosește întotdeauna în tratamentele endodontice (atunci când sunt tratate canalele dinților). Înainte, se face o radiografie care ajută la stabilirea diagnosticului și la efectuarea intervenției. La final, se face o radiografie de control, pentru a verifica dacă materialul de obturare a canalelor dentare a ajuns până la constricția apicală. Totodată, această radiografie se folosește atunci când pacienții prezintă carii mari sau când se schimbă o plombă mai mare.
Radiografia Bite-wing
Radiografia bite-wing sau în mușcătură surprinde coroanele dinților superiori și a celor inferiori, fiind utilizată cu precădere pentru analiza cantității de os alveolar și observarea coroanelor la nivelul dinților posteriori.
Radiografia bite-wing este folosită pentru descoperirea cariilor interdentare sau a cariilor secundare, formate sub lucrări sau obturații existente. Este, totodată, utilă în stabilirea evoluției bolii parodontale, evidențiind cantitatea de os pierdută din jurul unui dinte.
Radiografiile dentare digitale sunt absolut necesare în procesul de stabilire a diagnosticului sau în etapa elaborării planului de tratament, pentru că ele pot ilustra detalii care nu pot fi observate cu ochiul liber sau pe film.
În plus, un mare avantaj pe care imagistica digitală îl are asupra filmului convențional este posibilitatea prelucrării imaginii pe calculator. Producătorii includ în programele aparatelor o gamă diversificată de metode de procesare, printre care amintim de: modificarea contrastului, inversarea tonurilor de gri, colorarea artificială, realizarea de măsurători, etc. Majoritatea senzorilor digitali existenți pe piață la acest moment au o rezoluție a imaginii net superioară filmului convențional.