Dinții lipsă modifică fizionomia feței, creează un aspect fizic îmbătrânit, fac vorbirea corectă mai dificilă, îngreunează mâncatul și mai mult ca sigur te fac să te simți incomod în anumite situații sociale, când este cazul să interacționezi cu alți oameni. O gura știrbă este asociată frecvent cu afecțiuni grave ale cavității bucale, ale articulației gurii sau cu afecțiuni digestive.
Clinica Total Dent dispune de tehnologie de ultimă generație pentru lucrări de protetică dentară, iar medici cu înaltă specializare pot realiza toate intervențiile, procedurile și lucrările necesare pentru o gură sănătoasă și un zâmbet strălucitor.
Dacă te confrunți cu dinți lipsă ori aceștia nu au aspectul dorit, programează-ți o vizită la Total Dent pentru a discuta despre opțiunile de protetică dentară care ți se potrivesc.
Ce este protetica dentară?
Protetica dentară este specializarea stomatologică ce are în vedere reconstrucția dentiției pentru a oferi pacienților un zâmbet estetic și funcțional.
Pe scurt, protetica dentară înseamnă refacerea dinților prin:
– lucrări protetice fixe: fațete, coroane, punți dentare;
– lucrări protetice parțiale sau totale, mobile sau mobilizabile: proteze totale sau parțiale, proteze pe implanturi, proteze scheletate cu sisteme parțiale.
Lucrări protetice fixe
Fațete dentare
Sunt componente protetice aplicate pe suprafața vizibilă a dintelui de către medicul stomatolog, pentru a îmbunătăți aspectul dintelui. Acestea se folosesc în special pentru a schimba coloristica dinților naturali, forma acestora și a corecta micile defecte de poziție.
La ora actuală, fațetele E-Max sunt considerate a fi cea mai bună alegere pentru dinții frontali.
Spre deosebire de coroane, fațetele dentare nu sunt componente funcționale, așadar, nu se folosesc pentru a îmbunătăți masticația sau pentru a întări un dinte afectat de leziuni carioase.
Coroane dentare
Atunci când coroana dentară (partea vizibilă a dintelui natural) este afectată și refacerea ei cu ajutorul obturației (plombei) nu este posibilă sau nu este suficient de durabilă, se recomandă folosirea unei coroane dentare protetice care se sprijină pe țesutul dentar restant. Coroanele individuale se pot folosi și în situația dinților învecinați, oferind o estetică foarte bună, apropiată de cea a dinților naturali.
Coroana are forma și dimensiunea asemănătoare cu a unui dinte natural și încearcă să redea funcționalitatea, estetica și rezistența pe care o avea dintele înainte de a fi restaurat sau chiar să îmbunătățească aceste funcții pentru dinții care nu le aveau.
Coroanele pot fi provizorii sau definitive.
Coroanele dentare provizorii sunt realizate din materiale acrilice sau compozite și pot avea sau nu în interior un schelet metalic. Sunt ușoare, fragile, dar nu rezistă mult în timp. Ele reprezintă o etapă intermediară în tratament.
Coroanele dentare definitive se cimentează pe bontul dentar pe termen îndelungat, fiind realizate din materiale mai rezistente.
Tipuri de coroane realizate în clinica Total Dent:
– coroane dentare metalo-ceramice total fizionomice;
– coroane dentare din ceramică Emax realizate prin tehnologia CAD – CAM;
– coroane dentare din zirconiu full contour realizate prin prin tehnologia CAD – CAM;
– coroane ceramice pe suport de zirconiu.
Punți dentare
O punte dentară permite restaurarea danturii în cazul în care pe arcadă încă se găsește un număr mare de dinți (sau rădăcini ale acestora) cu implantare foarte bună. Acești dinți se folosesc ca suport pentru puntea dentară respectivă. O punte dentară de calitate are un aspect estetic îmbunătățit și imită cu succes forma și culoarea dinților naturali, fiind de mai multe feluri:
● metalo-ceramică;
● dinţi din zirconiu;
● din ceramică Emax.
Punțile metalo-ceramice au o rezistență mai mare dată de suportul de metal folosit (crom-cobalt), dar și o estetică mai apropiată de cea a dinților naturali, datorită acoperirii ceramice.
Puntea dentară din zirconiu este recomandată pentru toate tipurile de edentație intercalată, având aceleași caracteristici estetice ca și dinții naturali. Zirconiul permite trecerea luminii, creând senzația de translucență. Totodată, elimină posibile alergii provocate de unele metale folosite ca schelet pentru diferite tipuri de lucrări protetice. Aceasta este o soluție de tratament modernă și estetică de înlocuire a unui dinte natural. Programează o consultaţie la clinica noastră din Sibiu şi optează pentru o dantură modernă cu dinţi din zirconiu.
Puntea dentară din Emax realizată la CAD CAM oferă o bună estetică și rezistență maximă, cu dimensiune perfect naturală (grosimea coroanelor E-Max este similară cu grosimea fațetelor dentare).
Coroanele E-Max au apărut din dorința unei estetici ideale, ele fiind practic imposibil de diferențiat de dinții naturali, atât din punct de vedere al coloristicii, cât și al transparenței. Cu o maximă precizie și adaptare excelentă, coroanele ceramice E-Max sunt frezate pe sistem CAD-CAM (frezaj computerizat), erorile fiind practic inexistente.
Acestea elimina posibilele alergii provocate de unele metale folosite ca schelet pentru diferite tipuri de lucrări protetice.
Ceramica folosită este una specială (disilicatul de litiu), fiind un material extrem de dur, cu o rezistență foarte mare la fracturare.
Fațete și coroane dentare într-o zi, cu sistemul CEREC 3D CAD/CAM
În clinica Total Dent, poți beneficia de fațete și coroane dentare realizate în cel mai scurt timp – 1 ședință – datorită sistemului CEREC 3D CAD/CAM pe care îl folosim.
Cerec 3D CAD/CAM reprezintă cea mai modernă și precisă metodă de reconstrucție dentară la nivel mondial și este folosită numai de către 10% dintre medicii stomatologi din întreaga lume. Clinica Total Dent dispune de această tehnologie inovatoare care ne permite să realizăm piese protetice precum punți, coroane, fațete, incrustații sau pivoți într-o ședință.
Cu ajutorul sistemului Cerec 3D CAD/CAM, medicul poate să înregistreze digital amprenta, să proiecteze pe un computer un model tridimensional al dintelui, să frezeze cu precizie restaurarea proiectată, din blocuri de ceramică și poate sintetiza, cristaliza și glazura dintele, totul într-o singură ședință. Tu beneficiezi de o dantură impecabilă în cel mai scurt timp.
Mai multe despre tehnologia CEREC 3D CAD/CAM poți citi aici.
Lucrări protetice mobile sau mobilizabile
Protezele dentare sunt lucrări complexe alcătuite din dinți artificiali încastrați într-o placă suport, care acoperă gingia în spațiul lăsat liber de pierderea dinților naturali. Beneficiile protezelor dentare încep cu satisfacția oferită de estetica feței și a gurii, dar sunt sunt completate de îmbunătățirea pronunției cuvintelor și a procesului de masticație.
Aceste lucrări pot preveni, de asemenea, și lăsarea timpurie a mușchilor feței. Datorită tehnologiilor de ultimă generație folosite la clinica Total Dent, protezele sunt acum personalizate cu ușurință în funcție de cavitatea bucală a fiecărui pacient, astfel încât să fie confortabile și să corespundă funcțional și estetic cu eventualii dinți existenti (în cazul protezelor parțiale).
Protezele dentare pot fi de 2 feluri: proteze totale sau proteze parțiale.
Protezele dentare mobile totale
Sunt lucruri care nu au un sistem de fixare și se detașează de gingie, astfel încât pot fi igienizate cu mare ușurință. Există, însă, un dezavantaj: faptul că acestea se pot mișca sau aluneca în timpul masticației, motiv pentru care nu este recomandat consumul alimentelor crocante și/sau lipicioase. Totuși, pentru o perioadă de timp limitată, adezivul special pentru proteze poate să mențină acest tip de lucrare în poziția optimă dorită de pacienți.
Un alt dezavantaj al protezelor mobile, fie că sunt parțiale sau totale, este faptul că acestea provoacă resorbția (topirea) osului de sub gingie.
Protezele dentare mobile moderne sunt rezistente și au o durată medie de utilizare de circa 5 ani, perioadă după care se recomandă să fie înlocuite, deoarece se modifică geometria și dimensiunile gingiei.
Protezele dentare parțiale
Protezele dentare parțiale se sprijină pe dinții vecini din zona în care lipsesc dinți. Aceste proteze înlocuiesc doar o parte din dinți, fie unul, fie mai mulți, motiv pentru care poartă numele de „parțiale”. Proteza dentară parțială este utilizată atunci când încă mai există dinți naturali sănătoși în cavitatea bucală, dar nu se poate realiza o lucrare protetică agregată prin cimentare.
Proteza dentară parțială acrilică este cel mai obișnuit tip de protezare de care beneficiază pacienții ce suferă de edentație terminală. Acest tip de proteză este recomandat în general pacienților care vor suferi mai multe extracții în viitorul apropiat și chiar la un moment dat vor deveni purtători de proteză acrilică totală. Odată cu progresul tehnologiei, acest tip de proteză dentară Sibiu este tot mai puțin folosit, existând alternative mai bune din punct de vedere funcțional și estetic.
Proteza dentară parțial mobilizabilă / scheletată
Protezele scheletate sunt piese protetice mobilizabile, formate dintr-un schelet metalic pe care sunt montați dinți acrilici asemănători celor folosiți la protezele convenționale.
Protezele scheletate se vor ancora de dinții restanți prin sisteme speciale (capse, culise, telescoape) atașate de coroane de înveliș aplicate pe dinții restanți.
Avantajele protezelor scheletate țin de latura estetică, de confortul pacientului și de durabilitatea lor.
Proteze pe implanturi
Proteza pe implanturi este complet susținută de implanturile dentare, fiind cimentată sau înșurubată pe acestea. În plus, proteza pe implanturi nu permite mișcarea și deplasarea dinților naturali opuși, astfel protejând articulația maxilarului și mușcătura.
Implanturile dentare nu numai că permit înlocuirea tuturor dinților dintr-o arcadă, ci ajută și la prevenirea pierderilor de os care se produc odată cu pierderea dinților.
Când este nevoie de lucrări protetice dentare?
Sunt mai multe situații în care o persoană poate avea nevoie de lucrări protetice dentare fixe sau mobile. Cele mai des întâlnite sunt:
1. Înlocuirea unuia sau a mai multor dinți care lipsesc
Aceste defecte se pot corecta prin coroane dentare de ceramică sau zirconiu, realizate pe implanturi dentare.
2. În cazul dinților sparți sau ciobiți
Traumatismele sau cavitățile carioase avansate pot conduce la spargerea sau ciobirea dinților. În funcție de gravitatea fiecărui caz, medicul stomatolog recomandă fațete sau coroane dentare.
3. Dinți îngălbeniți sau decolorați
În timp sau din pricina alimentației ori a obiceiurilor ce țin de stilul de viață (fumat, consum de vin/cafea, igienă orală precară), dentiția permanentă poate acumula pete sau colorații care se pot corecta cu ajutorul fațetelor dentare.
4. Dinți prea mici sau prea mari
Diferențele în dimensiuni ale dinților pot afecta armonia trăsăturilor feței și au ca rezultat un aspect inestetic. Fațeta dentară poate corecta un astfel de dezechilibru.
5. Dinți înghesuiți sau cu spații interdentare mari
Se pot corecta cu ajutorul aparatelor dentare sau al fațetelor dentare.
6. Remodelarea gingivală
Printr-un procedeu chirurgical minim invaziv, medicul stomatolog îndepărtează țesutul gingival în exces pentru a reda pacientului zâmbetul estetic.