Proteze pe implant

proteze pe implant SibiuOdată cu pierderea totală sau parțială a dinților, începi să te gândești la ce alternative ai pentru a-ți reface dantura și a putea zâmbi din nou cu încredere, fără complexe.

Proteza pe implanturi este o soluție la îndemână. Cu ajutorul lor, poți avea o dantură fixă, completă, exact așa cum îți dorești. Mărimea, forma și culoarea dinților se pot ajusta în funcție de preferințe, pentru ca tu să obții zâmbetul ideal.

Ce sunt protezele dentare?

Protezele dentare se folosesc în scopul de a restabili funcțiile orale în cazul edentației parțiale sau totale. Dinții naturali sunt înlocuiți cu elemente artificiale.

Există 2 tipuri de proteze dentare: proteza dentară pe dinții naturali și proteza dentară pe implantul dentar.

Ce sunt protezele dentare pe implanturi?

O proteză pe implant reprezintă înlocuitorul perfect al protezelor clasice. Aceasta se fixează pe un număr mic de implanturi și oferă o stabilitate excelentă.

Proteza fixă pe implanturi dentare are avantajul de a fi extrem de bine fixată, deci nu se va clătina sau mișca în timpul vorbirii sau mestecării. Proteza fixă pe implant poate înlocui 12 dinți de pe maxilar sau mandibulă, imitând foarte bine conturul și forma dinților naturali. Aceasta înlocuiește și țesutul gingiilor lipsă, rezultatul fiind un zâmbet natural.

Proteza dentară pe implanturi este formată din 3 părți:

  • scheletul metalic
  • baza acrilică sau partea „roz” care imită gingia
  • coroanele dentare artificiale

Protezele pe implanturi dentare pot fi de 2 feluri: fixe și mobilizabile (detașabile).

Proteza dentară fixă pe implanturi

Protezele dentare fixe nu pot fi îndepărtate de către pacient, deoarece sunt strâns înșurubate pe implanturile dentare inserate în os. Doar medicul stomatolog le poate da jos și igieniza corespunzător.

proteza pe implant SibiuTipuri de proteze dentare fixe pe implanturi

Lucrări protetice agregate prin înșurubare

Restaurarea protetică înșurubată este atașată de implantul dentar cu ajutorul unui șurub care o fixează pe bontul implantului. Coroana are o mică deschidere pentru acces la șurub, însă aceasta va fi acoperită la finalul lucrării cu o plombă dintr-un material compozit, ceea ce o face în esență invizibilă.

Acest tip de lucrare protetica are ca avantaj principal faptul că poate fi îndepărtată cu ușurință în caz de slăbire sau fractură (din cauza mușcării unui aliment dur, de exemplu), fără a fi deteriorată. Astfel, este posibilă igienizarea, curățarea, înlocuirea șurubului și evaluarea țesutului înconjurător, cu un risc minim de deteriorare a restaurării existente.

Lucrări protetice  agregate prin cimentare

 Cimentarea coroanelor dentare este probabil cea mai frecventă metodă de atașare a coroanei în cazul unui implant dentar. Practic, coroana este lipită cu un adeziv special (ciment) de bontul protetic înșurubat în implantul inserat în os.

Suprafața ocluzală nu va prezenta deschidere pentru șurub, la fel ca în cazul coroanelor înșurubate, și, ca atare, acest tip de coroane sunt preferate în cazul dinților mai înguști. Lipsa orificiilor pentru șurub din coroanele cimentate oferă un design care îmbunătățește rezistența fizică a porțelanului.

Sistemele cu coroane cimentate sunt ideale pentru scopuri estetice. Acestea pot oferi un avantaj în compensarea angulației nefavorabile a unui implant.

Alte avantaje sunt: simplitatea fabricării, reducerea complicațiilor de laborator și stresul mai mic asupra țesutului osos.

Beneficiile coroanelor cimentate

✔ Estetica: implanturile cimentate oferă un aspect superior.

✔ Rezistența: coroanele cimentate sunt cunoscute pentru rezistența crescută la fracturare

✔ Independența față de orientarea/ angulația implantului.

✔ Cost considerabil mai mic datorită componentelor mai puține. Coroanele temporare cimentate sunt mult mai ușor de fabricat decât cele provizorii înșurubate.

Coroana dentară pe implant înlocuiește dintele lipsă în cel mai natural mod posibil. Coroana în sine se construiește pe alte două elemente – bontul artificial și implantul dentar inserat în os. Implantul este strâns legat de osul maxilarului prin osteointegrare, ceea ce asigură stabilitatea coroanei. Atât zâmbetul, cât și alimentația sau vorbirea sunt optim restabilite.

O coroană dentară pe implant rezistă minunat în timp dacă se respectă igiena dentară corectă și vizitele periodice la medicul dentist.

Puntea dentara pe implanturi este una dintre cele mai folosite lucrări protetice pe implanturi, în cazul lipsei mai multor dinți. Este optimă pentru că este fixă și stabilă, la fel ca și dinții naturali. Se recomandă susținerea punților doar pe implanturi, nu pe implanturi și dinți naturali. Se evită astfel riscul mobilizării și compromiterii implanturilor, din cauza mobilității fiziologice a dintelui natural.

Fast & fixed – este soluția cea mai apreciată în cazul pacienților care nu mai au niciun dinte sau mai au câțiva dinți compromiși, care nu mai pot fi salvați și care-și doresc o dantură fixă de pe o zi pe alta, fără a resimți disconfortul de a apărea în public fără dinți. Mai întâi se inserează implanturile concepute special pentru acest tip de lucrare: 6 la arcada de sus sau 4 la cea de jos. În ziua următoare, se atașează lucrarea protetică fixă provizorie, iar pacientul se poate bucura de noul zâmbet, de alimentele preferate și își recapătă încrederea în sine. După o perioadă de aproximativ 6 luni, se realizează lucrarea fixă finală.

proteze pe implanturi sibiuTehnici de fixare a protezei pe implanturi

Numărul se stabilește de la un pacient la altul, în funcție de calitatea și cantitatea de os existent sau de starea arcadei opuse.

Proteza dentară mobilizabilă pe implanturi

Se recomandă în cazul pacienților care nu mai au niciun dinte pe arcada dentară, iar volumul osului în care urmează să fie inserate implanturile este redus, precum și în cazul pacienților purtători de proteze clasice.

Proteza dentară mobilizabilă pe implanturi se realizează prin inserarea a 2 implanturi, în cazul mandibulei și 4 implanturi la maxilar. Pentru aproximativ 3-4 luni, implanturile se integrează în os, iar după această perioadă de vindecare se atașează proteza bazată pe un sistem special de ancorare.

Principalul  avantaj al acestei lucrări protetice pe implanturi este că oferă o stabilitate foarte bună, comparativ cu protezele clasice. Protezele pe implanturi pot fi îndepartate pentru a fi igienizate. Se  evita astfel riscul de apariție a inflamațiilor și afectare în timp a implanturilor. Datorită efectelor de masticație îmbunătățită și claritate în vorbire, este net superioară protezelor clasice.

Lucrările protetice pe implanturi pot fi confecționate din diverse materiale, în funcție de indicațiile medicale, de cerințele estetice ale pacientului și de costurile lor:

  • acrilat sau diverse materiale compozite;
  • lucrări acoperite cu ceramică, ce imită aspectul dinților naturali;
  • lucrări din zirconiu care îndeplinesc cele mai exigente așteptări estetice, imitând atât aspectul dinților naturali, cât și transparența acestora.

Medicii proteticieni planifică tratamentele în echipă, cu medicii implantologi și laboratorul dentar, pentru a obține lucrări dentare care se potrivesc perfect cu ceilalți dinți, care sunt rezistente în timp și care îndeplinesc cerințele estetice ale pacienților.

Alte tipuri de proteze pe implanturi

În funcție de sistemul de fixare ales, există proteze cu fixare pe bonturi protetice de tip: bară, bilă, magnet, locator.

Proteza cu fixare pe bară. Deși are un mecanism complicat de implementare, este mult mai fiabilă. Bonturile protetice sunt de formă conică și permit sudarea unei bare metalice care va uni toate bonturile între ele. Pe partea interioară a protezei se face un șanț pe dimensiunea barei, în care se introduc una sau mai multe matrici de silicon. Matricile se strâng în jurul barei atunci când proteza este aplicată, fixând-o foarte bine.

Proteza cu fixare pe bile. Aceasta are un sistem mai simplu de implementare și un cost mai redus. Pe partea superioară a fiecărui implant este atașat un bont cu un vârf în formă de bilă. Proteza conține niște lăcașuri corespunzătoare pe partea internă, în care vor fi fixate aceste bile.

Proteza cu fixare pe magnet. Proteza se atașează de bonturi grație unui sistem special de magneți, dar este un tip de proteză care se folosește foarte rar.

Proteza cu fixare pe locator. Sistemul de fixare seamănă cu cel al protezei pe bile, însă bonturile protetice au formă de locator, nu de bilă, de această dată. Prinderea de bonturile locator este mai fermă, iar inelele cauciucate se uzează mai greu. Această proteză are un cost mai ridicat al sistemului de fixare.

Când sunt recomandate protezele pe implanturi?

Protezele pe implanturi sunt recomandate pacienților care se confruntă cu:

  • pierderi mari de os, mai ales pe zona laterală, care nu permite inserarea unui număr potrivit de implanturi pentru a realiza o lucrare fixă;
  • pierderi moderate de os, care nu permit inserarea de implanturi cu dimensiuni potrivite, astfel încât să poată fi susținută o punte fixă;
  • purtarea de proteze dentare mobile clasice și își doresc altceva;
  • evitarea unor proceduri complexe și costisitoare de adiție osoasă.

Programează o intalnire cu medicii noştri de la Total Dent din Sibiu pentru a afla mai multe despre protezele pe implanturi.

 

Programați-vă online în doar câteva secunde

urmând ca echipa noastră să vă contacteze în cel mai scurt timp posibil.