Tratamente de canal la microscop – Endodonție

Ai dinți sensibili la dulce, la alimente sau băuturi calde ori reci? Dacă te confrunți cu dureri spontane, pulsatile, observi o umflătură în dreptul unui dinte sau te doare un dinte tratat în trecut, este timpul să mergi la un consult de specialitate. Acestea pot fi simptome ale unei infecții pulpare, care ar necesita un tratament endodontic.

Ce este endodonția?

endodontie sibiuEndodonția este ramura din stomatologie care se ocupă cu tratarea afecțiunilor prezente în interiorul dintelui, în special a afecțiunilor pulpei. Procedura constă în devitalizarea dintelui, altfel spus, în scoaterea nervilor.

Pe scurt, endodonția se ocupă cu tratamentele de canal, proceduri medicale ce constau în scoaterea nervilor, urmate de obturarea (plombarea) canalului.

Dinții tratați incorect pe canal pot dezvolta în timp probleme mai serioase (cum ar fi chisturile), care ar putea implica extracția lor. Reușita unui tratament endodontic depinde atât de pregătirea temeinică a medicului specialist, cât și de aparatura pe care o are la dispoziție și atenția la detalii.

În clinica Total Dent, efectuăm tratamente de canal asistate de microscopul dentar Leica M320 Advanced II.

Tratarea canalelor radiculare și eliminarea bacteriilor care atacă interiorul dintelui și nervul reprezintă baza stomatologiei și cheia supraviețuirii dinților afectați de carii profunde. Eliminarea bacteriilor de dimensiuni microscopice și a țesuturilor afectate de către acestea este esențială pentru prelungirea duratei de viață a unui dinte, iar utilizarea microscopului aduce siguranța că tratamentul este precis, eficient și complet.

Cum ajută microscopul dentar Leica M320 în realizarea tratamentelor de canal

Tratamente de canal sibiuMicroscopul Leica M320 are aplicabilitate în mai multe ramuri din stomatologie, datorită opticii de înaltă calitate, a nivelului de mărire reală crescut și a LED-ului luminos cu temperaturi de 5500K – 6500K (lumina zilei).

Calitatea imaginii și puterea de mărire ne ajută să facem diferențierea clară între țesutul sănătos și cel cariat sau ne ajută să identificăm fisurile din dentină, smalț sau plombe.

În endodonție, microscopul Leica M320 oferă o vizibilitate foarte bună în cazul cavităților profunde, datorită sistemului de iluminare cu LED. Totodată, permite realizarea unei obturații controlate a rădăcinii dintelui.

Microscopul dentar Leica ne ajută să identificăm mai ușor canalele radiculare, a canalelor obstrucționate sau care prezintă perforații, și este extrem de util în realizarea tratamentelor de canal și a retratamentelor. Practic, intervenția endodontică sub microscop poate face diferența între salvarea și extracția dintelui.

Vizibilitatea extrem de bună oferită de microscopul dentar Leica permite îndepărtarea corpurilor străine din canalul radicular sau îndepărtarea pivoților.

Beneficiile utilizării microscopului dentar Leica în tratamente de canal la microscop:
● diagnostic precis, datorită acurateții crescute. Pot fi identificate microfracturi și fracturi longitudinale ale dintelui, imposibil de văzut pe baza radiografiei dentare.
● calitate crescută a tratamentelor, datorită nivelului impresionant de detalii oferit.
● rată de succes mai mare față de tratamentul realizat fără microscop. Microscopul are un rol determinant în observarea tuturor canalelor radiculare, astfel încât acestea să fie tratate, iar reapariția infecției să aibă o probabilitate foarte mică. Tratamentul clasic pentru obturație de canal are o rată de reușită de 50-60%, în timp ce utilizarea microscopului endodontic asigură o rată de succes de peste 90%, eliminând numeroase riscuri atât în etapa non-chirurgicală, cât și în cea chirurgicală.
● economie de timp, prin efectuarea tratamentelor într-un număr restrâns de ședințe.
● economie de bani pentru pacient, datorită acurateții sporite. Repetarea tratamentele endodontice, dacă nu au fost eliminate complet bacteriile și țesuturile afectate din interiorul dintelui are, de cele mai multe ori, costuri mai mari decât tratamentul inițial. Folosirea microscopului în terapia endodontica elimină aproape complet reintervențiile, scurtează durata tratamentului și, implicit, reduce costurile pentru pacienți.

Ce este tratamentul de canal la microscop?

tratament de canal la microscop SibiuTratamentul endodontic mai este cunoscut și sub numele de „tratament de canal” sau „scoaterea nervului”. Prin această procedură, este tratat interiorul dintelui (camera pulpară, sistemul de canale, nervii), în scopul de a elimina infecțiile și de a proteja de infecții viitoare și un nou retratament.

Tratamentul urmărește îndepărtarea bacteriilor, curățarea și igienizarea canalele dintelui, sigilarea canalelor prin intermediul unui material special numit gutaperca. În etapa finală, dintele este refăcut prin obturația clasică sau prin coroane, iar zona se vindecă, de regulă, pe cale naturală.

Durata unui tratament de canal la microscop depinde de starea anterioară a nervului (inflamație, infecție) dar și de dificultatea intervenției; altfel spus, se poate încheia după o singură ședință sau după mai multe, în funcție de particularitățile cazului respectiv.

Folosind microscopul dentar de ultimă generație Leica, ce poate mări de până la 25 de ori și furniza o lumină suficient de puternică pentru a observa chiar și cele mai mici detalii, medicul endodont poate să salveze dinți care altfel nu ar fi putut fi păstrați. Calitatea imaginii, fidelitatea culorilor și vizualizarea clară a celor mai fine detalii contează enorm în stabilirea diagnosticului și acuratețea tratamentului.

Un tratament de canal bine efectuat poate reda funcționalitatea dinților pacientului, iar utilizarea microscopului dentar Leica a dus nu doar la creșterea calității tratamentului, ci și a ratei de succes în tratarea dinților ce ar fi fost greu de recuperat prin metodele clasice.

tratamente de canal la microscop SibiuTratamentul endodontic presupune:
– eliminarea completă a infecției din canal;
– curățarea și decontaminarea zonei în care s-a intervenit;
– adăugarea unei protecții pentru dinte, sub formă de coroană dentară.

Dintele asupra căruia se intervine este izolat într-un câmp de lucru, deoarece tratamentul de canal trebuie efectuat într-un mediu steril, fără bacterii. Medicul endodont descoperă canalele rădăcinii, le curăță cu o soluție specială, după care începe să curețe fiecare canal cu multă precizie, ajutat fiind de microscopul dentar care-i mărește câmpul vizual de lucru.
Pentru a se asigura că au fost curățate complet canalele, medicul endodont apelează și la realizarea de radiografii digitale.

La finalul tratamentului, pacientul nu mai resimte nicio durere, întrucât nervul a fost scos, iar infecția eliminată. Funcționalitatea de masticație va fi redată printr-o lucrare protetică.

Pentru menținerea rezultatelor obținute în timpul tratamentelor de canal, este necesară respectarea recomandărilor de igienă dentară și medicamentoase stabilite de medicul specialist.

Când este necesar tratamentul de canal?

Există mai multe situații în care tratamentul de canal este necesar, iar cele mai frecvente sunt următoarele:
– când o carie netratată în timp avansează și ajunge la nerv; în această situație, pacientul resimte disconfort la rece sau la dulce, dar îl ignoră, fiindcă dispare rapid și apare doar ocazional;
– când nervul moare, ca urmare a unui traumatism;
– când un tratament de canal a eșuat;
– când este necesară devitalizarea dintelui în scop protetic.

Alte manopere realizate cu ajutorul microscopului:

Pentru implanturile dentare:
● verificarea conturului gingival și facilitarea procedurilor de sinus lift.

Pentru chirurgia orală:
● posibilitatea de a face incizii de mici dimensiuni, de a realiza suturi foarte fine, ceea ce duce la o vindecare mai rapidă și la dureri postoperatorii mai reduse.

Pentru parodontologie:
● îndepărtarea în totalitate a țesutului necrotic în timpul operațiilor cu lambou.

Pentru terapie:
● verificarea îndepărtării în totalitate a dentinei alterate;
● verificarea adaptării marginale a obturațiilor.

Pentru protetică:
● verificarea preparațiilor;
● verificarea adaptării marginale a lucrărilor dentare;

Practic, microscopul endodontic are aplicabilitate în toate ramurile stomatologiei. Folosirea corecta a acestuia, de către medici stomatologi pregătiți profesional să lucreze cu acest instrument de mare precizie, poate conduce la obținerea unor rezultate excelente.

Pacienții clinicii Total Dent au astfel posibilitatea de a beneficia de tehnici stomatologice care, realizate sub microscop, permit obținerea unor rezultate foarte bune, imposibil de realizat cu tehnici clasice.

De ce să alegi clinica Total Dent pentru un tratament de canal?

La Total Dent, punem accentul pe confortul pacientului și pe reușita tratamentelor pe care le efectuăm. Pentru tratamentele de canal, folosim materiale biocompatibile și sterilizăm cu ajutorul laserului dentar, pentru rezultate mai bune și mai eficiente.

Microscopul și laserul dentar oferă o mai mare precizie și acuratețe în efectuarea tratamentelor de canal, pacienții având mari șanse să-și păstreze dintele afectat.

Investim constant în tehnologii laser de ultimă generație pentru a gestiona minim invaziv afecțiunile dentare, partea de endodonție şi tratament de canal, astfel încât pacienții noștri să se bucure de rezultate excelente pe termen lung.

Programați-vă online în doar câteva secunde

urmând ca echipa noastră să vă contacteze în cel mai scurt timp posibil.