Cât de des îți verifici dinții în oglindă? Și mai ales, câtă atenție acorzi apariției cariilor dentare? Dacă te-ai obișnuit să trăiești cu ele pentru că „nu te incomodează”, încă nu este prea târziu să faci o vizită la stomatolog.
Caria dentară este a doua cea mai frecventă afecțiune întâlnită la nivel global. Aceasta reprezintă distrucții ale țesutului dur al dinților (smalțul, dentina sau cementul). Dinții sunt alcătuiți din 2 segmente: coroana și rădăcina. Ei sunt formați din țesuturi dure și țesut moale. Țesuturile dure sunt alcătuite din smalț și dentină la nivelul coroanei, respectiv cement și dentină la nivelul rădăcinii. Țesutul moale este prezent în canalul dintelui și este format din nerv plus vase de sânge.
Obiceiurile de igienă orală, alimentația zilnică, fluorul din apă sau pasta de dinți și factorii ereditari influențează direct apariția cariilor dentare.
Vestea bună este că acum există o metodă eficientă, rapidă și lipsită de durere atunci când vine vorba de tratamentul cariilor. La Total Dent din Sibiu, tratăm carii cu laser Waterlase iPlus 2.0, care combină eficient apa, aerul și energia laser, pulverizând constant apă pentru a menține dintele hidratat. Acest fapt împiedică dintele să se supraîncălzească, diminuând astfel durerea pacientului.
Carii cu laser – la ce să te aștepți?
Tratamentul pentru carii cu laser durează mult mai puțin comparativ cu procedurile clasice. Laserul înlocuiește cu succes freza, turbina și bisturiul, astfel că te vei simți mult mai relaxat(ă) pe scaunul stomatologic. Totodată, vindecarea este mult mai rapidă. Cantitatea de anestezic utilizată va fi mult mai mică, iar în unele cazuri, tratamentul s-ar putea efectua fără anestezie.
Laserul stomatologic țintește precis țesutul bolnav, pe cel sănătos lăsându-l intact. Cariile sunt ușor de îndepărtat, întrucât laserul distruge bacteriile care le-au format, împiedicând formarea unei noi carii sub plombă. Cavitatea formată va fi pregătită pentru plombare, totul fără contact. Nu există niciun risc de infectare cu bacterii, deoarece laserul dentar dezinfectează zona tratată. Totodată, tehnologia laser folosește apa, iar dintele supus intervenției nu suferă o supraîncălzire, efect pe care îl regăsim în modul clasic de curățare, și anume cu freza dentară.
În cazul în care este nevoie de tratament endodontic, e important să știi că laserul decontaminează aceste zone sensibile, supuse riscului de reinfectare. Plombele vor avea o durată de viață mai lungă, deoarece laserul permite o adeziune mult mai eficientă a materialului de obturație la dinte. Tratamentul de obturații cu laser vor rezista mai mult timp, datorită adeziunii foarte bune la suprafața pregătită cu laserul.
Tratarea cariilor cu laserul este benefică și pentru copii, deoarece ei nu se vor mai speria de zgomotul făcut de turbina dentară. În plus, nivelul de vibrație al laserului este de 400 de ori mai scăzut decât în cazul frezei.
Tipuri de carii dentare
1. Carii ale coroanei
Acestea apar de obicei pe suprafața de masticație a măselelor sau interdentar și sunt cel mai des întâlnite, atât la adulți, cât și la copii.
2. Carii ale rădăcinii
Odată cu înaintarea în vârstă, gingiile încep să se retragă, expunând rădăcina dintelui atacului acid din gură.
3. Carii secundare
Acestea se formează în jurul coroanelor și plombelor dentare existente. Este vorba despre zonele în care tinde să se acumuleze placa bacteriană, ceea ce conduce la un atac acid puternic și implicit, la formarea cariilor.
Cariile mai pot fi împărțite și în altfel de categorii:
- după profunzime: carii superficiale (în smalț), medii (în dentină) sau profunde (lângă nerv);
- după aspect: pată albă-crețoasă, pată maronie sau brun-neagră, cavitate;
- după zona afectată: ocluzale (pe suprafața de mestecat), de colet (lângă gingie și la baza dintelui), interdentare (între dinți), radiculare (pe rădăcina dintelui).
Tipuri de tratamente ale unei carii dentare:
● Inlay-uri, Onlay-uri, Overlay-uri și Pinlay-uri din porțelan – acestea sunt un fel de plombe care se obțin cu ajutorul tehnologiei Cerec 3D CAD / CAM, sunt estetice, rezistente și confortabile pentru o perioadă lungă de timp. Acest tip de plombe sunt realizate din materiale speciale și rezistente, cu ajutorul tehnologiilor moderne – scanare intraorală pentru obținerea amprentei dentare digitale (fără mulaj); frezare și finisare prin aparatura automatizată și asistată de calculator. Solicitările pacienților se îndreaptă tot mai des către acest tip de lucrări, deși sunt mai costisitoare decât plombele obișnuite.
● Plombele din rășini compozite – Rășinile compozite reprezintă o îmbinare cu plastic special de culoarea dintelui, combinat cu dioxid de siliciu (sticla). Aceste compozite dentare au fost îmbunătățite semnificativ în ultimii ani și sunt aplicate cu succes pe orice dinte. Compozitele sunt utilizate atât în restaurarea dinților afectați de carii, cât și în cosmetizarea danturii, prin schimbarea culorii dintelui sau prin remodelarea dinților cu forme necorespunzătoare. Nu sunt cunoscute riscuri privind sănătatea, dacă se aplică plomba din compozit. Plombele din rășini compozite sunt o alternativă pentru plombele tradiționale din metal, care nu se mai utilizează. Plombele din rășini compozite sunt foarte apreciate atât de către medici, cât și de către pacienți, pentru rezistență și durată, pentru estetica dentară pe care o conferă și pentru raportul calitate/preț.
Cum previi apariția cariilor dentare
✔ periază-ți dinții de 2 ori pe zi, dimineața și înainte de culcare; folosește ața dentară zilnic, pentru a îndepărta placa bacteriană dintre dinți;
✔ mergi periodic la controale stomatologice de rutină, pentru a împiedica agravarea afecțiunilor dentare minore și a depista din timp altele mai serioase;
✔ adoptă o dietă echilibrată, cât mai săracă în amidon și zahăr, dar bogată în fructe și legume;
✔ dacă totuși tentația dulcelui te doboară, ai grijă să consumi alimente dulci și lipicioase în timpul meselor, nu între mese, pentru a limita expunerea dinților la acizi;
✔ folosește o pastă de dinți îmbogățită cu fluor.
Dacă totuși cariile dentare își fac apariția, nu te îngrijora. Poți uita complet zgomotul produs de freza și turbina dentară.
Ai la dispoziție o nouă modalitate de a-ți trata cariile, mult mai confortabilă și plăcută: cu laserul stomatologic. Te așteptăm la Total Dent Sibiu, să te convingi că tehnologiile avansate pe care le folosim lucrează și în interesul tău!