Aparate dentare – ortodonţie

Iei în considerare să-ți pui un aparat dentar, ortodontic și încă nu știi la ce să te aștepți de la această nouă experiență? Cu informațiile potrivite, anii pe care urmează să-i petreci purtând un aparat dentar pot fi la fel de plăcuți precum o plimbare în parc într-o zi însorită.

Ortodontie SibiuCe este ortodonția?

Înainte de a ajunge să vorbim despre aparatul dentar, este important să știi către ce ramură a stomatologiei te îndrepți pentru a-ți clarifica toate întrebările legate de purtarea unui aparat dentar: ortodonția.

Ortodonția este ramura stomatologiei care se ocupă cu îmbunătățirea aspectului, poziției și a funcționalității dinților care, de cele mai multe ori, sunt aliniați anormal. Medicul ortodont este specialistul care poate interveni pentru a remodela inclusiv oasele maxilare.

Poziția incorectă a dinților sau contactul anormal dintre cele două arcade poartă numele de malocluzie în medicina dentară. Tratamentele ortodontice au ca scop corectarea sau reducerea malocluziei. Malocluzia are un impact negativ și asupra armoniei trăsăturilor feței, conducând în timp la un zâmbet inestetic. O mușcătură corectă îmbunătățește masticația alimentelor, are influențe benefice asupra tractului digestiv și scade riscul apariției unor afecțiuni mai grave, cum ar fi pierderea dinților, defectele de vorbire, boala parodontală sau modificări ale fizionomiei feței.

Pentru a corecta alinierea dinților și a reda pacienților zâmbetul estetic, medicii ortodonți recomandă purtarea unor dispozitive numite aparate dentare.

Când este nevoie de tratament ortodontic?

Tratamentul ortodontic este adaptat fiecărui pacient, în funcție de cât de gravă este malformația descoperită de medicul ortodont.

Cele mai frecvente situații în care este recomandat tratamentul ortodontic sunt:
– când dantura prezintă defecte minore, precum: dinții din față sunt ușor proeminenți, dinți ușor nealiniați, dinții de sus și jos nu sunt în poziții simetrice;
– când dantura prezintă defecte mult mai pronunțate: mușcătura deschisă sau adâncă înseamnă că dinții au o suprapunere imperfectă;
– când se depistează probleme grave ale danturii: ocluzia inversă sau încrucișată, asimetria dinților ce afectează funcționalitatea;
– când se depistează probleme grave ale danturii care afectează oasele și articulația: fracturi, mai mulți dinți lipsă, disfuncții musculare care afectează mandibula, înghesuiri dentare, anomalii cranio-faciale, alți factori genetici.

Aparat dentar SibiuCe este aparatul dentar?

Aparatul dentar este un dispozitiv utilizat pentru corectarea anomaliilor dento-maxilare prin poziționarea corectă a dinților și crearea condițiilor favorabile funcționării complexului dento-maxilar. Acesta se pune pe una sau pe ambele arcade, în funcție de situația medicală a pacientului.

Aparatele ortodontice se adresează copiilor, adolescenților, dar și adulților. Aparatul dentar corectează problemele de dezvoltare ale oaselor maxilare, ale arcadelor dentare, diferențele între mărimea dinților și arcadele dentare, pot chiar să ghideze erupția dinților permanenți la copii cât mai aproape de poziția lor corectă. Rezultatele dorite apar mai repede la copii deoarece structura osoasă este mai maleabilă și mai puțin densă. Nu există, însă, o vârstă limită pentru purtarea aparatului dentar. La adulți, tratamentul durează mai mult cu circa 10-20% decât la copii, deoarece structura lor osoasă este mult mai densă și mai rigidă.

În perioada de creștere a copiilor un aparat dentar pentru copii, poate să prevină instalarea unor anomalii dento-maxilare prin combaterea obiceiurilor vicioase, cum ar fi: suptul degetului, mușcarea buzei superioare, poziția incorectă a limbii, respirația orală. De obicei, aparatul dentar se poartă pe o perioadă cuprinsă între 6 luni și 2 ani, ajustată în funcție de seriozitatea problemei pe care pacientul o dorește corectată.

Beneficiile purtării unui aparat dentar

Dinții înghesuiți sunt mai dificil de curățat și prezintă un risc mai mare de a acumula placă bacteriană și a dezvolta carii sau alte probleme pe viitor. Purtând un aparat dentar, acest risc este considerabil diminuat. Alinierea corectă a dinților ajută la menținerea unei igiene corecte și eficiente, contribuind, de asemenea, la creșterea încrederii în sine.

Mușcătura incorectă poate duce la uzura dinților, iar tratamentul ortodontic poate preveni acest fapt.

Tratamentul ortodontic urmărește, pe lângă îmbunătățirea funcției estetice, și îmbunătățirea funcției masticatorie de autoîntreținere și fonație.

ortodont sibiuTipuri de aparate dentare

I. Aparate dentare fixe
Aparatul dentar fix este acel tip de aparat care nu poate fi îndepărtat de către pacient și este activat doar de către medicul ortodont. Este cel mai utilizat tip de aparat dentar, având o precizie superioară aparatelor dentare mobile.

Acest tip de aparat dentar este format din brackeți, care se cimentează pe suprafața dinților și un arc ce trece prin mijlocul brackeților, care este prins cu module elastice (aceste module pot avea culori personalizate, în funcție de preferințele purtătorului). Medicul activează aparatul dentar periodic prin aplicarea unei presiuni asupra dinților, pe care pacientul o poate simți câteva zile.

În funcție de complexitatea cazului, medicul specialist poate folosi și alte elemente în timpul tratamentului ortodontic.

Există mai multe tipuri de aparate dentare fixe:

medic ortodont sibiu1. Aparat dentar metalic. Este potrivit pentru orice tip de anomalie dentară, este rezistent şi ideal de purtat pe termen lung. Preţul pentru acest tip de aparat dentar este mai scăzut comparativ cu altele.
2. Aparat dentar ceramic. Este mai discret și greu de observat, deoarece utilizează brackeți transparenți sau la aceeași culoare cu dinții, arc de culoare albă și elastice transparente. Este folosit în special în cazul adulților, datorită faptului că este mai puțin vizibil decât cel metalic și are un aspect estetic și modern. În funcție de complexitatea cazului, durata tratamentului este mai mare cu câteva luni decât în cazul aparatul dentar metalic.
3. Aparat dentar safir. Brackeții acestui aparat dentar sunt realizați din safir, fiind translucizi, foarte estetici și discreți. Aceștia sunt pe locul doi din punct de vedere al rezistenței, nu își modifică forma sau culoarea. Aparatul dentar cu safir este un pic mai scump decât cel metalic sau ceramic.

II. Aparate dentare mobile
Aparatul dentar mobil este recomandat ca o primă etapă a tratamentului ortodontic, în special la copii, atunci când pe arcadă încă mai există dinți de lapte. Aparatul dentar mobil nu poate rezolva probleme complexe de aliniere sau de poziție a dinților permanenți, care necesită aplicarea unei forțe mult mai mare asupra dinților și maxilarelor.

Aparatele dentare mobile pot ajuta în schimb la remedierea unor anomalii dentare ușoare. Acestea pot îmbunătăți mușcătura și contribui la dezvoltarea armonioasă a arcadelor dentare. Ele sunt compuse din bază acrilică, croset metalic, arcuri și șurub. Baza acrilică se realizează în laborator, după ce se ia o amprentă. Ea poate fi colorată și are rol de a oferi suport pentru șurub și arcuri. Crosetul asigură imobilizarea aparatului dentar mobil și este elementul care se prinde de molari și de premolari. Arcul are rolul de a mișca dinții în poziția dorită.
Un aparat dentar mobil are avantajul major de a putea fi îndepărtat cu ușurință de câte ori este nevoie, mai ales în timpul meselor sau al igienizării dinților.
Este important de amintit și faptul că succesul acestui tratament depinde în mare măsură de disciplina pacientului și de abilitatea de a urma întocmai instrucțiunile medicului ortodont. Aparatul dentar mobil trebuie purtat cel puțin 16 ore pe zi pentru a se obține rezultatul dorit.

III. Aparate dentare invizibile
Aparatul dentar invizibil este ideal pentru persoanele care doresc să-și corecteze dantura fără ca dispozitivul ortodontic, ortodonţie Sibiu să afecteze aspectul estetic pe durata tratamentului. Este apreciat de către adulți și adolescenți. Nu este recomandat atâta timp cât mai există dinți de lapte pe arcade.

Aparatul dentar invizibil poate corecta problemele de mușcătură, înghesuirile dentare, spațiile dintre dinți și poziția incorectă a dinților.

Medicul ortodont selectează cazurile care pot avea parte de un astfel de tratament, deoarece cazurile complexe trebuie tratate cu aparate dentare fixe.

Există mai multe tipuri de aparate dentare invizibile folosite in clinica noastra precum:

1. Gutiere de aliniere dentară – Invisalign Clearalign. Aceste aparate dentare reprezintă de fapt o serie de gutiere personalizate care pot corecta problemele de înghesuire dentară, apropieri ale spațiilor dintre dinți sau probleme de ocluzie. Gutierele se schimbă la fiecare 2 – 4 săptămâni și sunt aproape invizibile. Avantajul principal al gutierelor de îndreptare dentară este faptul că pot fi date jos la nevoie. Metoda de tratament este minim invazivă, gutierele sunt foarte rezistente, iar igienizarea se realizează foarte ușor.

IV. Aparate dentare de contenție
Aceste aparate dentare se poartă după îndepărtarea aparatului dentar, pentru a preveni recidiva. Dinții re-aliniați corespunzător au tendința să revină la locul lor inițial, ca și cum ar avea o memorie activă.

După încheierea tratamentului ortodontic, mai există o etapă finală, numită contenție, care are ca scop menținerea alinierii. Soluțiile de menținere oferite sunt:
– fixe: se cimentează o sârmuliță în spatele dinților, care-i ajută să-și mențină poziția;
– mobile: gutiere care trebuie purtate doar noaptea, o dată pe săptămână sau chiar mai rar.
Ambele variante sunt ușor de purtat și de igienizat. Alege să ai grijă de zâmbetul tău cu un aparat dentar.

Programați-vă online în doar câteva secunde

urmând ca echipa noastră să vă contacteze în cel mai scurt timp posibil.