Tratamente cu plasmă

În prezent, stomatologia modernă pune la dispoziția pacienților tehnologii inovatoare, prin care afecțiunile dentare sunt tratate aproape fără dureri, cu riscuri mai puține și cu un timp de vindecare mult mai rapid.

O astfel de tehnologie care asigură o vindecare mai rapidă este tehnologia PRF, disponibilă și în clinica Total Dent din Sibiu.

Plasma PRF, un „concentrat de sânge”, este un produs minune care conține o cantitate mare de fibrină, bogată în factori de creștere care promovează proliferarea, chemotaxia și diferențierea celulelor, procese esențiale în osteogeneză (generarea de os nou). Fibrina este un important rezervor de citokine și, în același timp, matrice de cicatrizare celulară.

Tehnologia PRF este disponibilă în 2 variante:

A-PRF: tehnica Advanced Platelet Rich Fibrin, adică plasma sanguină bogată în trombocite;
I-PRF: tehnica Injectable Platelet Rich Fibrin, adică fibrina injectabilă bogată în trombocite.

În funcție de intervenția chirurgicală realizată, medicul stomatolog poate folosi una dintre cele 2 variante sau le poate folosi pe ambele în aceeași intervenție.

În cele ce urmează, îți vom povesti pe larg despre ambele tehnici.

tratamente cu plasma sibiu
Injectable Platelet Rich Fibrin

Tehnica A-PRF: ce este și cum ajută pacientul?

Organismul uman are o capacitate naturală de a se vindeca și regenera, în urma unor leziuni. Acest lucru se întâmplă datorită unor proteine speciale care se găsesc în sânge.

tehnica i-prf sibiuA-PRF este o tehnologie avansată, ce are ca scop separarea plasmei din sânge cu un conținut ridicat din aceste proteine care ajută corpul să se vindece de la sine. Tehnica A-PRF presupune recoltarea unei cantități mici din sângele pacientului, bogat în factori de creștere, celule stem și alte substanțe utile.

Tehnica A-PRF a fost dezvoltată în Franţa de către Choukroun, în anul 2001. Este o metodă simplă prin care medicul stomatolog obține țesut biologic. Riscurile pentru pacient sunt aproape inexistente, deoarece tehnica A-PRF nu produce alergii și nu conține compuși chimici.

Folosită în multe ramuri ale medicinei, A-PRF este cea mai simplă modalitate de a oferi un impuls dezvoltării de ţesut biologic, de a stimula vindecarea și răspunsul imun al organismului în zona afectată de o intervenție stomatologică.

Cum se realizează tehnica A-PRF?

tehnice a-prf sibiuSângele pacientului este recoltat în niște eprubete speciale, al căror număr variază în funcție de intervenție și situație. Sângele proaspăt recoltat este centrifugat la un program special, o singură dată. În clinica Total Dent, folosim un aparat special pentru centrifugarea sângelui, ce poartă denumirea de Centrifuga PRF Duo.

În urma procedeului, eprubetele vor conține 3 fracțiuni diferite:
porțiune inferioară, bogată în celule roșii;
porțiune intermediară;
porțiune superioară, ce conține un cheag de fibrină bogat în factori de creștere și trombocite.

Mai departe, se va folosi doar porțiunea superioară.

Membranele A-PRF conțin factori de creștere care sunt eliberați timp de 7 zile, iar acțiunea lor înjumătățește timpul de vindecare necesar după o intervenție chirurgicală.

Când se folosește tehnica A-PRF?

În esență, membranele A-PRF se pot folosi în toate tipurile de intervenții chirurgicale realizate la nivelul cavității orale.

Câteva dintre acestea ar fi:

 • Operații de inserție implanturi dentare;
 • Sinus lift;
 • Extracții dentare;
 • Tratamentul parodontozei și alte intervenții de chirurgie parodontală;
 • Operația de adiție osoasă;
 • Operație de rezecție apicală;
 • Grefe de gingie.

PRF processCare sunt avantajele folosirii tehnicii A-PRF?

 • Grăbește vindecarea țesutului și procesul de regenerare;
 • Reduce inflamația și riscul de infecție sau de complicații post chirurgicale;
 • Recuperare rapidă a pacientului;
 • Fără efecte secundare pentru pacient;
 • Confortabil și sigur pentru pacient;
 • Integrare mai rapidă a implanturilor;
 • Reducerea durerii post-operatorii.

Pot beneficia de această tehnică toate persoanele care urmează a fi supuse unei intervenții chirurgicale stomatologice sau parodontale, indiferent de vârstă. Excepțiile le fac persoanele care suferă de tulburări de coagulare a sângelui sau boli hematologice.

Întrucât folosește substanțe ale organismului, tehnica A-PRF este sigură, iar riscul de respingere este practic anulat.

Tehnica I-PRF: ce este și cum ajută pacientul?

Tehnica I-PRF reprezintă variantă fluidă a A-PRF, care se obține tot prin centrifugare, dar folosindu-se niște parametri diferiți. Conținutul este bogat în trombocite, leucocite și alți factori de creștere.

I-PRF se folosește mai ales în intervențiile de adiție osoasă și reconstrucție osoasă. Tehnica ajută la formarea unor vase de sânge noi, influențând agregarea celulelor din grefă și susținând, astfel, regenerarea osoasă postoperatorie.

Rezultatele utilizării I-PRF se reflectă mai ales în stoparea sângerărilor gingivale, reducerea mobilității dentare, eliminarea respirației neplăcute, diminuarea riscului de periimplantită, eliminarea durerilor, prevenția parodontopatiei.

La Total Dent Sibiu, ne dorim să oferim pacienților noștri soluții de tratamenter cu plasmă cu perioade scurte de vindecare, recuperare fără durere și riscuri reduse. De aceea, investim în tehnologii avansate precum tehnica I-PRF şi tehnice A-PRF, un beneficiu major atât pentru medicii clinicii, cât și pentru cei care ne trec pragul.

Programați-vă online în doar câteva secunde

urmând ca echipa noastră să vă contacteze în cel mai scurt timp posibil.