Pedodonție

Pedodontie SibiuCât de important este zâmbetul copilului tău? De neprețuit, ai spune. Suntem convinși, tocmai de aceea, la Total Dent din Sibiu vei găsi medicii pedodonți pe care te poți baza pentru a-i asigura celui mic o sănătate orală impecabilă.

În clinica noastră, ai toate condițiile necesare pentru ca vizita la stomatolog să fie cât mai plăcută pentru cei mici. Medicii specialiști explică și prezintă tratamentele care urmează să fie efectuate, atât părinților, cât și copiilor, într-un limbaj simplu și ușor de înțeles. Acest fapt ameliorează anxietatea copiilor și oferă medicilor prilejul de a rezolva problemele dentare ale micuților. Astfel, părinții pot sta liniștiți știind că tratamentele dentare vor fi efectuate în cele mai bune condiții.

Ce este pedodonția?

Ramura stomatologiei care se ocupă cu prevenția și tratamentul afecțiunilor dentare care apar în rândul copiilor se numește pedodonție. Altfel spus, stomatologie copii. Pedodonția tratează atât afecțiunile dinților de lapte, cât și pe cele ale dinților permanenți tineri. Totodată, ea include și depistarea anomaliilor dento-maxilare ce pot fi remediate de către medicii pedodonți.

Ce trebuie să știi despre dinții copiilor

Primii dinți de lapte apar cel mai devreme în jurul vârstei de 4 luni. De ei depind felul în care va mânca, va vorbi sau va arăta fața celui mic. Aceștia continuă să se formeze până la vârsta de 3 ani. Dinții copiilor permanenți apar în preajma vârstei de 6 ani, când încep să se dezvolte molarii și incisivii din partea inferioară a cavității bucale. Până la 21 de ani, dinții continuă să se dezvolte.

Igiena orală a celui mic începe odată cu apariția primului dințișor de lapte. În special seara, este recomandat să cureți gingiile și dinții de lapte ai celui mic de resturile alimentare de peste zi.

De la 4 sau 5 ani, este indicat să-l înveți pe cel mic despre importanța sănătății orale și să-l încurajezi să se spele pe dinți de 2 ori pe zi, sub supravegherea ta. Educă-l să folosească mișcări circulare, dinspre gingie spre dinte, să perie atât suprafețele exterioare, cât și pe cele interioare, dar mai ales, să-și curețe și limba. Obișnuiește-l cu folosirea aței dentare, pentru a curăța cât mai bine spațiile dintre dinți, acolo unde periuța nu ajunge cum trebuie.

pedodontie copii Sibiu
dinti copii Sibiu

Însușirea tehnicii de periaj

Copiii sunt pacienți în formare și au nevoie să fie îndrumați corespunzător în stabilirea unei igiene orale corecte. E nevoie să le explici pe înțelesul lor tehnica periajului, să le oferi exemple și să le repeți explicațiile ori de câte ori este cazul. E important să-i înveți că periajul dentar nu trebuie realizat mecanic și nici superficial.

Cu cât își dau seama mai devreme de importanța periajului și învață să se spele corect pe dinți, cu atât dinții de lapte și viitorii dinți definitivi ai pacientului adult vor avea de beneficiat de o sănătate orală de invidiat.

Prima vizită a copilului la medicul pedodont

Foarte mulți specialiști recomandă ca prima interacțiune a copilului cu medicul stomatolog să fie în jurul vârstei de 1 an, urmată de controale periodice la fiecare 6 luni. Astfel, copilul se obișnuiește ușor-ușor cu zgomotele din cabinetul medicului stomatolog, iar pe măsură ce crește, devine tot mai familiarizat cu vizita la dentist.

stomatologie copii SibiuCe probleme dentare pot apărea la copii?

Principalele probleme dentare cu care se pot confrunta cei mici sunt:
– cariile de biberon;
– abcesul dentar;
– înghesuirile dentare;
– bruxismul;
– cariile dentare.

În jurul vârstei de 1 an, la unii copii apar cariile de biberon. Principala cauză o reprezintă curățarea insuficientă sau precară a dinților de lapte ori alimentația necorespunzătoare.
Îți poți da seama foarte ușor dacă cel mic are carii de biberon. Dinții frontali superiori de lapte încep să se păteze la exterior, odată cu primii molari superiori. Inițial, culoarea petelor este galbenă, iar în timp poate deveni maro – neagră.

În timp, petele se pot transforma în leziuni adânci, care pot ajunge să distrugă total coroana dintelui de lapte. Infecțiile conduc la apariția abcesului dentar, o urgență pedodontică. Abcesul dentar este o infecție apărută la nivelul dintelui, care se manifestă ca o umflătură a gingiei. Caria nu este singura cauză a apariției abcesului dentar.

Traumatismele în urma unor lovituri sau căzături ori presiunea scrâșnitului din dinți pot fi alți factori care contribuie la declanșarea abcesului dentar. Dacă cel mic prezintă umflături în zona dinților, durere severă când mestecă, gust neplăcut în gură, gingie și obraz umflate sau febră, e cazul să mergi cât mai repede la medicul stomatolog.

Tratamentul abcesului dentar se poate face în 3 etape:
– medicul drenează infecția și curăță zona cu soluție salină;
– medicul extrage dintele compromis, pentru a împiedica răspândirea infecției;
– medicul apelează la tratamentul endodontic pentru a salva dintele infectat.

Înghesuirile dentare
Din cauza erupției întârziate sau precoce a dinților definitivi sau pentru că dintele de lapte este uneori pierdut înainte să apară pe arcada dentară dintele definitiv, se produc modificări ale poziției normale a dinților. Este de preferat ca aceste modificări să fie descoperite din timp și ținute sub observație, iar dacă nu se reglează de la sine, medicul pedodont va recomanda folosirea unui aparat dentar pentru copii. Acesta este un dispozitiv care va alinia dantura celui mic și va înlătura riscul de apariție al cariilor și va rezolva problemele estetice ale zâmbetului.

Bruxismul la copii
Bruxismul face referire la scrâșnitul din dinți, obicei care apare la copii atât din cauze medicale (cum ar fi alinierea necorespunzătoare a dinților), cât și din cauze psihologice (copilul este stresat sau are dureri). Bruxismul poate fi corectat. Medicul pedodont poate recomanda purtarea unei gutiere de bruxism – un mulaj din plastic al dinților.

Cariile dentare se numără printre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite în rândul copiilor. Cauza principală o reprezintă acumularea bacteriilor în cavitatea bucală. Acidul format de ele atacă dentina și smalțul dinților. Băuturile acidulate, sucurile naturale bogate în zahăr, zahărul din alimente și dulciuri, toate acestea reprezintă factori favorizanți în apariția cariilor dentare.

Pentru a preveni cariile, este recomandat ca cel mic să folosească o pastă de dinți cu fluor, să meargă la controale periodice, să urmeze o alimentație adecvată și să limiteze gustările dulci între mese.

Tratamentele dinților de lapte

  • Periajul profesional: se recomandă o dată la 6 luni, pentru a îndepărta placa bacteriană de pe suprafețele dinților.
  • Fluorizarea: este recomandată în primul rând copiilor cu vârsta între 6 și 16 ani, aceasta fiind perioada în care se formează dinții permanenți. Și adulții pot beneficia de acest tratament profilactic. Tratamentul de fluorizare se poate realiza de 3-4 ori pe an, iar procedura este foarte simplă: după o igienizare profesională, medicul aplică pe dinți soluții, geluri sau lacuri speciale ce conțin mai mult fluor, dozate științific, timp de 1-2 minute. După tratament, nu ai voie să-ți clătești gura sau să consumi alimente ori lichide timp de 30 de minute.
  • Sigilarea dentară: este o metodă prin care se protejează zonele predispuse la apariția cariilor, în special la nivelul premolarilor și molarilor. Medicul aplică o barieră care sigilează șanțurile dinților care tocmai au erupt, șanțuri în care de obicei apar cariile. Materialele folosite sunt îmbogățite cu fluor. Sigilarea se realizează cu o peliculă de protecție foarte fină, care trebuie verificată o dată la 3 luni, pentru asigurarea etanșietății. Dacă pelicula este deteriorată sau a dispărut, trebuie înlocuită.
  • Extracțiile dinților de lapte se efectuează în mai multe situații:
    ○ în cazul dinților de lapte mobili;
    ○ când erupe deja dintele definitiv;
    ○ când dinții definitivi erup într-o poziție greșită, din cauza dinților de lapte;
    ○ în cazul dinților de lapte afectați de abcese dentare repetate, iar medicul stomatolog consideră că este într-adevăr necesar să îndepărteze factorul infecțios.
    Copilului i se face o anestezie locală cu lidocaină sau, după caz, se apelează la anestezia prin injectarea unei soluții anestezice în jurul dintelui ce urmează a fi extras.
  • Tratamente ortodontice. Este bine să monitorizezi îndeaproape apariția corectă a dinților pe arcade în cazul copiilor. Medicul ortodont poate identifica malocluzia, adică dinții înghesuiți sau problemele de mușcătură, putând apoi să intervină în ghidarea erupției corecte a dinților pe arcadă. Investigațiile ortodontice frecvente pot preveni un tratament mult mai dificil ulterior.Așadar, recomandăm ca tratamentul ortodontic  să înceapă cât mai curând. În primul rând, el îmbunătățește aspectul fizionomic, însă beneficiile sale depășesc cu mult partea estetică. Dinții copiilor se pot îndrepta mult mai ușor, se poate ghida erupția corectă a dinților celor mici, problemele de mușcătură pot fi corectate, cu scopul de a preveni viitoare extracții. Nu în ultimul rând, îndreptarea dinților ajută la o curățare mai bună și previne apariția cariilor sau a bolilor gingivale.
  • Inhalosedarea. Părinții pot opta pentru anestezie prin inhalosedare (numită și anestezia conștientă) în cazul copiilor care se tem de medicul dentist sau colaborează greu cu acesta. Inhalosedarea este o tehnică de sedare folosită în timpul unui consult sau tratament stomatologic la copii, dacă aceștia sunt anxioși sau resimt teamă față de dentist. Procedura presupune administrarea unui gaz ilariant, cu ajutorul unui aparat de uz medical. Este vorba despre o combinație de protoxid de azot și oxigen, care acționează împreună și îi relaxează pe cei mici.
    Inhalosedarea este și o metodă de a scăpa de traume suferite anterior sau a fricii de medicul dentist. Copilul este conștient și cooperant pe tot parcursul intervenției. Efectul inhalosedării dispare în câteva minute de la oprirea aparatului.

Recomandările Academiei Americane de Stomatologie Pediatrică *:

0 – 6 luni:
● Curăță dinții bebelușilor după fiecare masă și înainte de culcare cu un tifon curat.
● Cere sfatul pedodontului în privința suplimentele cu fluor.
● Ai grijă la obiceiurile de mâncare ale bebelușilor (ceaiuri îndulcite, lapte îndulcit).

6 – 12 luni:
● În această perioadă încep să apară primii dinți ai copilului.
● Consultă pedodontul pentru o examinare și pentru a învăța cum să ai grijă de dinții copilului tău.
● Spală dinții copilului după fiecare masă și înainte de culcare cu o periuță mică, moale.
● De îndată ce copilul începe să meargă, ai grijă ca acesta să nu se lovească la dinți sau la față.
● Scade frecvența alimentației la sân sau biberon și introdu hrana solidă.

12 – 24 luni:
● Urmează controalele periodice la pedodont, așa cum sunt indicate de acesta.
● În mod normal, controalele și curățarea dinților se recomandă la fiecare 6 luni, atât pentru copii, cât și pentru adulți.
● În măsura în care copilul învață să-și clătească gura, iar cei mai mulți dinți temporari „de lapte” au erupt, poți să începi să speli dinții copilului cu o cantitate foarte mică de pastă de dinți cu fluor.

Suptul degetului
● În general, suptul degetului până la vârsta de 2 ani este normală și lipsită de consecințe.
● Dacă acest obicei nu este întrerupt până la vârsta de 4 ani de către copil, atunci părintii ar trebui să intervină și să descurajeze copilul.
● Dacă acest obicei se perpetuează mai tarziu, pot apărea probleme în erupția și în așezarea dinților definitivi pe arcadă, dar și probleme cu mușcătura. Astfel, pedodontul îți va recomanda un medic ortodont.

În concluzie, până la apariția dinților definitivi, echipa formată din părinți, medici pedodonți și stomatologi se asigură că sănătatea dentară a celui mic este atent monitorizată și păstrată în siguranță.

Cu cât mai devreme îl împrietenești pe cel mic cu medicul pedodont, cu atât îl vei ajuta să se transforme în adultul responsabil de zâmbetul lui din viitor.

La Total Dent, găsești o echipa de specialiști în stomatologie pentru copii, la care poți apela încredere.

stomatologie copii
pedodontie copii

* (sursa, aici)

Programați-vă online în doar câteva secunde

urmând ca echipa noastră să vă contacteze în cel mai scurt timp posibil.