Inhalosedare

În prezent, teama de mersul la dentist se ameliorează ușor și rapid, cu ajutorul unei metode de sedare conștientă revoluționară: inhalosedarea.

Inhalosedarea ajută pacientul anxios să intre într-o stare de relaxare, în vederea efectuării tratamentului stomatologic de către medicul specialist. Este cea mai sigură metodă de relaxare pentru pacienții care au nevoie de servicii stomatologice. Procedura vine și în ajutorul medicilor, care pot lucra mai eficient, fără a pierde timp, fără stres, atât cu pacienți adulți, cât și cu copii.

În clinica Total Dent, folosim aparatul de inhalosedare Master Flux Plus, prin care administrăm pacienților un amestec controlat de oxigen și maxim 70% protoxid de azot, suficient pentru ca aceștia să rămână treji, dar relaxați. După 10 minute de la oprirea aparatului Master Flux Plus, efectul de relaxare dispare, iar pacienții își pot relua majoritatea activităților imediat după încheierea tratamentului. Totuși, recomandăm evitarea condusului în ziua în care s-a efectuat tratamentul.

Ce este inhalosedarea?

Inhalosedarea dentară este o formă ușoară de sedare conștientă, în care pacientului i se administrează un amestec de oxigen și gaz ilariant (protoxid de azot), pe cale respiratorie, cu ajutorul unei măști care seamănă mult cu masca pentru aerosoli. Această metodă de sedare este sigură și non-toxică, deoarece gazul ilariant administrat nu creează stare de somnolență, nu se metabolizează în ficat și se elimină rapid pe cale pulmonară.

Protoxidul de azot este folosit în domeniul stomatologiei de peste 150 de ani și nu prezintă efecte secundare sau riscuri asupra sănătății. Astfel, chiar și cel mai anxios pacient poate avea o experiență plăcută în cabinetul medicului dentist.

Aparat inhalosedare
experienta inhalosedare

Inhalosedarea este recomandată în special pacienților anxioși, atât adulți, cât și copii. Frica, stresul față de medic sau ramura stomatologiei în general, este cel mai bun indicator al necesității de a folosi această tehnică de sedare conștientă.

Tehnica inhalosedării a fost utilizată pentru prima dată în Statele Unite ale Americii în anii ’50 și a început să fie folosită și în Europa la sfârșitul anilor ‘90.

inhalosedare sibiuCum decurge ședința de inhalosedare?

Pacientul se așază pe scaunul stomatologic, i se aplică o mască nazală, prin intermediul căreia acesta va inhala amestecul de oxigen și protoxid de azot, rezultând un gaz ilariant care îi va induce o stare de relaxare, de bine.

Pacientul rămâne conștient, colaborează cu medicul, răspunde la toți stimulii externi. Acesta va simți o senzație de furnicături, de regulă la nivelul degetelor de la mâini și picioare. Uneori, pacienții spun că au o senzație de detașare și de alterare a simțului timpului.

Inhalosedarea este sigură?

Administrată corespunzător, inhalosedarea este sigură și eficientă.

Protoxidul de azot (N2O) este un gaz neiritant, neinflamabil, cu miros dulceag. Are o solubilitate sangvină de 0,47, asta înseamnă că efectul este rapid și nu rămâne în organism. Este ușor de administrat, pacientul nu are nevoie de o pregătire specială în avans și își revine complet în doar câteva minute de la oprirea administrării.

În combinație cu oxigenul, protoxidul de azot combate anxietatea resimțită de pacient și permite efectuarea în condiții de colaborare a tratamentului stomatologic.

Ce avantaje are inhalosedarea?

Medicii stomatologi recomandă inhalosedarea în cazul pacienților anxioși dintr-o serie de motive:
– efectele sunt foarte rapide și dispar la scurt timp după încetarea administrării;
– intensitatea și durata sedării conștiente pot fi ajustate în funcție de nevoile fiecărui pacient;
– nu are efecte secundare, nu este toxică;
– îmbunătățește colaborarea medic-pacient, ceea ce asigură un tratament aplicat cu succes;
– se administrează pe cale respiratorie, spre deosebire de alte metode de sedare;
– pacientul se relaxează imediat;
– este o metodă de sedare foarte sigură.

Există contraindicații pentru inhalosedare?

Da, această metodă de sedare conștientă nu este recomandată în cazul:
– copiilor sub 3 ani;
– copiilor diagnosticați cu otite, sinuzite, astm bronșic, broșită cronică, boli pulmonare cronice obstructive;
– pacienților care au infecții respiratorii acute (răceli, amigdale, polipi);
– femeilor însărcinate în primul trimestru;
– pacienților diagnosticați cu sindromul neuroanemic;
– pacienților care urmează sau au urmat tratamente cu antidepresive;
– pacienților care au istoric de dependențe;
– pacienților cu hipotensiune arterială;
– pacienților cu sindrom neuroanemic;
– pacienților cu comorbidități severe, sindrom coronarian și șoc hipovolemic;
– pacienților care nu au discernământ.

În clinica Total Dent din Sibiu, pacienții de toate vârstele se simt în siguranță, datorită amabilității și profesionalismului cu care sunt întâmpinați de către medicii specialiști, dar și a tehnologiilor de ultimă generație cum ar fi inhalosedare Sibiu, pe care le folosim și care ne ajută să diagnosticăm, tratăm și îmbunătățim confortul și sănătatea dentară a celor care ne trec pragul.

Programați-vă online în doar câteva secunde

urmând ca echipa noastră să vă contacteze în cel mai scurt timp posibil.