Se spune că prevenția este medicina viitorului, iar acest lucru este valabil și în cazul stomatologiei. Mersul frecvent la medicul dentist este un obicei bun de însușit, care deseori te salvează de dureri, afecțiuni mai grave și costuri suplimentare, prin simplul fapt că eventualele probleme dentare pot fi depistate din timp.
Una dintre cele mai serioase afecțiuni din stomatologie este cancerul oral, iar efectuarea periodică a unui screening de cancer oral îți poate salva viața.
În clinica Total Dent, dispunem de tehnologii avansate cu ajutorul cărora putem depista cancerul oral chiar de la primele simptome. Una dintre aceste tehnologii poartă numele de VELscope VX, un sistem de diagnosticare a cavității orale ce poate descoperi din timp anormalitățile mucoasei.
Sistemul VELscope VX și rolul său în depistarea cancerului oral
Sistemul VELscope VX permite medicilor stomatologi o examinare mai amănunțită asupra mucoasei orale și descoperirea de țesuturi anormale la nivelul cavității bucale.
Cu ajutorul VELscope VX, specialiștii pot descoperi la timp:
– leziuni premaligne (precancerul);
– cancerul oral;
– dezvoltarea altor boli;
– infecțiile virale și bacteriene;
– papiloamele scuamoase (responsabile de apariția cancerului);
– tumori ale glandei salivare;
– alte anomalii ale mucoasei orale.


Cum funcționează sistemul VELscope VX?
Piesa de mână VELscope VX folosește lumina fluorescentă pentru a lumina cavitatea orală a pacientului. La vizualizare, țesutul anormal apare ca o pată întunecată, neregulată, în timp ce țesutul sănătos din jur este verde fluorescent.
Testarea în clinica Total Dent cu ajutorul VELscope este nedureroasă, rapidă, iar medicul stomatolog poate oferi un diagnostic corect în circa 2 minute. Faptul că deținem un dispozitiv care poate depista cancerul oral din timp este un mare beneficiu, atât pentru medici, cât și pentru pacienți.
Beneficiile utilizării sistemului VELscope VX pentru pacienți:
- este cea mai simplă metodă de depistare a cancerului oral, atât în România, cât și în lume;
- cea mai simplă metodă de a depista țesuturile anormale din cavitatea bucală;
- scanarea este non-invazivă, fără durere și foarte rapidă;
- oferă un rezultat rapid, în doar 2 minute;
- scanarea intra-orală este non-invazivă și nedureroasă;
- crește rata de supraviețuire.
Ce este cancerul oral?
Cancerul oral, cunoscut și sub numele de cancer bucal sau tumora malignă orală, se manifestă precum o leziune a mucoasei bucale care nu se vindecă. Celulele canceroase se dezvoltă și se divizează necontrolat.
Cancerul oral poate apărea în mai multe zone ale cavității bucale, cum ar fi:
– în interiorul gurii;
– pe interiorul obrajilor;
– pe marginile limbii sau sub aceasta;
– pe partea posterioară a faringelui;
– pe palatul dur sau palatul moale al gurii;
– la nivelul buzelor;
– la nivelul amigdalelor;
– la nivelul glandelor salivare;
– pe gingii;
– în interiorul maxilarelor.
Cancerul oral apare de 2 ori mai frecvent în rândul bărbaților decât al femeilor, iar persoanele trecute de 40 de ani sunt mai predispuse riscului de apariție al acestei afecțiuni.
Rata de supraviețuire în rândul pacienților diagnosticați cu cancer oral depinde mai ales de identificarea timpurie a leziunilor.
Statisticile legate de cancerul oral arată că rolul sistemului VELscope VX în diagnosticarea timpurie este foarte important. De ce? Investigațiile tradiționale descopereau cancerul oral în faze avansate, când opțiunile de tratament erau minime, astfel încât doar 50-60% dintre persoanele bolnave de cancer oral reușeau să supraviețuiască o perioadă mai mare de 5 ani. Procentul poate crește până la 80-90% dacă boala este descoperită și tratată în fază incipientă. Există studii clinice de amploare care ilustrează eficacitatea vizualizării fluorescenței tisulare, ceea ce explică faptul ca VELscope este folosit de zeci de mii de medici stomatologi din întreaga lume, pentru zeci de milioane de consultații.
Cele mai frecvente tipuri de cancer oral
1. Carcinomul – aspectul anormal al celulelor plate care căptușesc de obicei interiorul obrajilor, a limbii, a gingiilor, a gâtului și a bolții palatine.
2. Adenocarcinomul oral – afectează glandele salivare minore ce acoperă gura și gâtul.
3. Sarcomul – se dezvoltă în submucoasa cavității bucale, se întâlnește în special la vârstnici și apariția sa este favorizată de prezența virusului HIV în organism.
4. Melanomul – este localizat în melanocite (celulele care produc pigmentul pielii) și se manifestă prin afecțiuni maligne închise la culoare, umflate, care pot sângera.
5. Limfomul – apare, de regulă, în celulele din nodulii limfatici, dar poate fi întâlnit și în cavitatea bucală; poate afecta baza limbii și amigdalele.
Cauzele și simptomele cancerului oral
Apariția cancerului oral este determinată de mai mulți factori, unul dintre aceștia fiind virusul HPV, cu transmitere pe cale sexuală. Virusul uman Papiloma afectează pielea, cavitatea bucală și gâtul.
Alți factori care pot determina apariția cancerului oral sunt: alimentația dezechilibrată, fumatul, consumul excesiv de alcool, predispoziția genetică, expunerea prelungită la soare, leziuni recurente la nivelul mucoasei bucale.
Printre simptomele care anunță prezența cancerului oral se numără:
– respirația neplăcută;
– căderea dinților;
– sângerări sau amorțeli ale gurii;
– dificultăți de vorbire;
– inflamații ale buzelor;
– inflamații care nu se vindecă;
– durere care nu trece de la sine;
– senzație de durere la înghițire;
– scăderea în greutate, din senin.
Metode de depistare
Depistarea timpurie a cancerului oral crește rata de supraviețuire la aproximativ 80%.
Pe lângă sistemul VELscope VX, metodele adiționale de diagnosticare sunt:
- Examenul fizic, realizat de medicul stomatolog.
- Biopsia, prin care medicul specialist prelevează probe și le trimite către laboratorul de teste, pentru a fi analizate la microscop acele celule suspecte.
- Testele de sânge, a căror precizie variază în funcție de starea de moment a organismului și alimentația pe care pacientul o adoptă în perioada testelor.
- Testele imagistice, alcătuite din radiografii obișnuite sau făcute de computerul tomograf, RMN-uri și tomografie cu emisie de pozitroni.
Cu toate acestea, sistemul VELscope VX rămâne cea mai simplă metodă de depistare timpurie a cancerului oral, fără durere și rezultate rapide, în doar 2 minute.
Cum se tratează cancerul oral?
În funcție de stadiul în care este descoperit, abordările în privința tratamentului împotriva cancerului oral pot diferi, iar medicul specialist este cel mai în măsură să le stabilească.
De obicei, cele mai frecvente tratamente împotriva cancerului oral implică:
– intervențiile chirurgicale, în care se îndepărtează tumoarea și o parte din țesutul înconjurător;
– radioterapia, prin care se iradiază extern sau intern țesuturile afectate de cancer; pot apărea efecte secundare precum: dificultățile de vorbire sau la mestecat, hipoacuzia, hipotiroidismul și altele;
– chimioterapia, folosită în stadiile avansate, înainte de intervenția chirurgicală sau radioterapie; medicamentele se administrează oral sau pe cale injectabilă.
Te așteptăm în Sibiu la Total Dent, unde găsești atât echipa de specialiști, cât și tehnologii capabile în depistarea cancerului oral din timp și alte afecțiuni dentare.