Chirurgie dento-alveolară sau orală

Este o operație prin care este îndepărtat vârful bolnav sau distrus al rădăcinii unui dinte. Această procedură se impune în situația în care rădăcina dintelui respectiv este fie afectată de o fractură, fie de o infecție care a produs un țesut de granulație.
Rezecția apicală se impune în aceste cazuri în încercarea de a salva dintele afectat de la extracție. O operație de rezecție apicală reușită va prelungi viața dintelui asupra căruia s-a intervenit și pacientul va evita complicații și tratamente viitoare complexe, dintele asupra căruia s-a intervenit păstrându-și funcționalitatea în continuare. Operația de rezecție apicală se desfășoară sub anestezie locală și durează în medie 1 oră, în funcție de dintele asupra căruia s-a intervenit (incisiv sau molar).

Extracția dentară

Este cel mai frecvent caz întâlnit în chirurgia dento-alveolară. Extracția dentară este necesară în următoarele situații:
– dintele crește într-o poziție anormală;
– dintele înghesuie alți dinți;
– dintele nu are spațiu suficient pentru a erupe;
– dintele poate provoca infecții recurente;
– dintele are predispoziție ridicată la carii;
– este nevoie de spațiu pentru a corecta mușcătura.

Cum se realizează extracția dentară?

La început, medicul dentist va efectua o serie de investigații, cum ar fi radiografia sau tomografia. Pacientul primește anestezie locală de regulă, doar în cazurile mai complexe i se administrează anestezie totală. Cu ajutorul instrumentelor stomatologice, medicul specialist extrage dintele cu pricina.

Este normal ca după această procedură, pacientul să simtă disconfort și dureri. Acestea pot dura până la câteva zile. De regulă, medicul prescrie analgezice și antiinflamatoare, pentru ca durerile să fie mai bine tolerate de către pacient. În cazurile complexe, medicul poate prescrie și antibiotice.

Unele persoane preferă să-și îndepărteze și molarii de minte, care pot cauza și ei o serie de probleme, cum ar fi: înghesuirea altor dinți, dureri din cauza spațiului insuficient de a erupe, mușcătura greșită, carii sau infecții profunde.

Extirparea chisturilor

Chistul dentar are forma unui săculeț plin cu lichid în interior. Acesta se formează de obicei la vârful rădăcinii unui dinte mort sau în jurul coroanelor și rădăcinilor dinților incluși.

Printre cauzele care duc la formarea unui chist dentar se numără: infecțiile, traumele dintelui cu pricina.

Radiografiile dentare ajută la depistarea chisturilor, care uneori pot să nu dea simptome, iar pacienții nici să nu știe că-l aveau. De regulă, chisturile sunt asimptomatice. Acestea încep să devină dureroase atunci când se infectează. Un alt semn care ar putea trăda dezvoltarea unui chist este umflarea și înroșirea gingiei.

Tratamentul chistului dentar se face pe cale chirurgicală. Intervenția chirurgicală prin care chistul dentar este îndepărtat se numește chistectomie dentară. Aceasta presupune o incizie în gingie, în urma căreia medicul curăță infecția și îndepărtează chistul. Pentru chistectomie este necesară anestezia locală, astfel încât pacientul să nu simtă durere. Pentru a ameliora disconfortul postoperator, medicul prescrie un tratament cu antiinflamatoare și antibiotice.

Operația de sinus lifting

Pe scurt, operația de sinus lifting presupune mărirea volumului de os pentru realizarea implantului dentar, astfel încât acesta din urmă să fie stabil.

Dacă un pacient se confruntă cu un volum osos insuficient al maxilarului superior, medicul stomatolog apelează la procedura de sinus lifting, adică ridică membrana sinusului maxilar pentru a face loc grefei osoase. Datorită adiției de os, implantul dentar va avea o bază stabilă și va fi susținut în mod corespunzător.

Operația de sinus lifting se realizează sub anestezie, durează între 90 și 120 de minute și necesită 2-3 zile pentru vindecare.

Alte lucrări întâlnite în chirurgia dento-alveolară:
Gingivectomia. Reprezintă îndepărtarea unei porțiuni a gingiei din jurul dintelui/dinților, pentru a corecta forma și poziția gingiilor.
Gingivoplastia. Este intervenția chirurgicală prin care se remodelează gingia sănătoasă care înconjoară dintele, pentru a corecta forma și poziția gingiilor.
Drenajul abcesului. Abcesul dentar reprezintă săculețul cu puroi care se poate forma la vârful sau pe laterala dintelui. Pentru a-l drena, doctorul stomatolog face o mică incizie la nivelul gingiei umflate.
Tratament de urgență în cazul fracturilor maxilo-mandibulare.

Programați-vă online în doar câteva secunde

urmând ca echipa noastră să vă contacteze în cel mai scurt timp posibil.